Kad tačno počinje raspust i zašto nije u redu da mi još uvek ne znamo kako će deca ići u školu?

0
Foto Profimedia/ Wavebreak Media LTDArchive: Wavebreak

“Da li imate zvaničnu informaciju vezanu za raspust u ovom mesecu?”, bilo je pitanje jedne majke na školskoj Viber grupi.

Usledili su odgovori, između ostalog, da je “bilo na vestima da počinje 8. oktobra”

Pa pitanje “da li se spaja sa 11. i 12.?”. Pa odgovor da “traje do 15. oktobra”. I “da se spaja”

Ali to su komentarisali roditelji. Jer i iako se o tome mnogo pričalo, zvanično još uvek nije saopšteno kada raspust počinje i koliko će trajati. Pa roditelji pokušavaju da se informišu kako bi mogli da planiraju (kraći odmor) i da se reorganizuju (ko će da čuva decu?) u slučaju produžetka raspusta.

Danas je sreda a još uvek nema zvanične odluke o tome, zbog čega mnogi negoduju jer se ovakva odluka ne može donositi u poslednji čas.

Najava produženja raspusta mogla se čuti prethodnih dana od ministara i pojedinih članova Kriznog štaba.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je pre dva dana da je stav Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa da treba produžiti jesenji raspust za učenike u školama, a da će odluka o tome biti doneta u toku ove nedelje.

Ružić je za televiziju Pink izjavio da će se na Kriznom štabu „ove nedelje u opsegu ukupnih mera naći i predlog Tima za škole da se produži jesenji raspust, što postoji kao opcija“.

Pre toga je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa korona virusa u tim obrazovnim ustanovama.

“Deca treba da imaju raspust tri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana”.

Prema školskom kalendaru, učenicima sledi dvodnevni predah 11. i 12. novembra, koji je označen kao jesenji raspust, a zapravo je reč o spajanju državnog praznika Dan primirja u prvom svetskom ratu (koji se obeležava 11. novembra i neradni je za sve državne ustanove) sa predstojećim vikendom.