Knjiga „Češka škola ne postoji“ ima nekoliko nivoa a čine je interesantnim i njeni junaci, pored autora Gorana Markovića, njegove kolege studenti i tadašnji zemljaci – Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Rajko Grlić, Goran Paskaljević. A naravno tu su i poznati češki profesori, oskarovci, pisci – Elmar Klos, Jan Kadar, Miloš Forman, Milan Kundera…

„Kada je Havel postao predsednik, u državnoj službi je zaposlio mnoge kolege sa našeg fakulteta. Tako je naša drugarica, studentkinja glume Stanja, postala šef njegovog kabineta, a naš kolega sa filmske režije Rudolf šef kontraobaveštajne službe. To je kao kada bi ovde Duško Kovačević bio izabran za predsednika, pa za šefa kabineta postavio, recimo, Seku Sablić, a Slobodana Šijana za šefa BIA“, ispričao je Marković za novi broj Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. februara.

„Havel je bio stameni borac koji je pretrpeo dosta toga. Njegova sudbina slična je onoj koju je imao Dobrica Ćosić – obojica su, kao disidenti, bili izolovani od ljudi i jedno vreme živeli u vikendicama. I što je najzanimljivije, i jedan i drugi su kasnije, kada su došli na vlast, vodili problematičnu politiku. Havel je učinio sve da se dopadne Amerikancima a Ćosić nacionalistima, iako je pre toga Havel bio anarhista a Ćosić komunista. Još jedan dokaz da je čovečji život srazmerno dugačak i krajnje nepredvidiv, pa se ne može znati šta sve donosi“, rekao je Marković.

O „praškom proleću“ i žudnji za slobodom, o Berlinskom zidu i raspadu Jugoslavije, o Slobodanu Miloševiću i buđenju nacionalizma, o Milanu Kunderi i Janu Palahu, o Danilu Kišu, Vaclavu Havelu i Dobrici Ćosiću… Goran Marković je govorio za novi Nedeljnik, koji je na svim kioscima od četvrtka 20. februara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Komentara

  1. Predrag m.
    20. фебруар 2020. 07:19

    Češka škola je zadužila mnoge generacije skojevaca koji su dali puni doprinos da se neprirodni politički i ekonomski sistem zavuče u mali mozak poslušnih gradjana. Nije tu bilo jedne škole, naprotiv sve obrazovane strukture su se tu školovalie od bravar, šlosera, kovača, mehaničara.. a kasnije i umetnika, fotografa, slikadžija, filmadžuja. Svi su izrasli u visoke oficire SLUŽBE koji su žarili i pružili male mozgove drugova dedža. Heroji su to, veliki i nije lepo reći da te škole nije bilo.

  2. mihailo
    20. фебруар 2020. 11:40

    A kako je Havel završio ? Samo to fali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.