Nagrađivani roman Kad ja pevam, igraju planine katalonske autorke Irene Sola biće predstavljen u utorak, 21. maja od 19 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

 

Katalonska književna senzacija Irene Sola (1990) svojim pesničkim zbirkama i romanima osvojila je prvo publiku i kritiku u Španiji, a potom i širom Evrope.

Za roman Kad ja pevam, igraju planine, koji je preveden na više od dvadeset jezika, Irene Sola dobila je nagradu Anagrama za najbolji roman na katalonskom jeziku (2019), kao i nagradu Evropske unije za književnost (2020). Britanski dnevni list The Guardian izabrao ga je za jedan od najboljih romana 2022. godine.

Prevod na srpski jezik objavila je izdavačka kuća Heliks 2023. godine, uz podršku Instituta Ramon Ljulj.

Ovom prilikom o romanu će govoriti književna kritičarka i novinarka Radio Beograda Dragana Kovačević, urednica izdavačke kuće Heliks Katarina Ješić i prevoditeljka Jelena Petanović, koja je ovaj roman prevela sa katalonskog na srpski jezik.

Visoko na Pirinejima nastaće oluja i munja će ubiti Domeneka, zemljoradnika kome je draže da bude pesnik. Oko njegovog tela okupiće se duhovi veštica iz 17. veka i uzeti mu mrtvačke trube, pečurke koje je ubrao neposredno pre nesreće. Njegova udovica Sio biće prinuđena da sama odgaji svoje dvoje dece, Miju i Ilarija.

Kad ja pevam, igraju planine
roman je u kome govore žene i muškarci, duhovi i veštice, kiša i pečurke, psi i srndaći koji žive visoko u katalonskim Pirinejima. To je pogranični predeo, u kome se pored legendi čuvaju uspomene na vekovne borbe za preživljavanje, na progone iz neznanja i fanatizma, na bratoubilačke ratove, ali i na iskonsku lepotu. To je plodno tlo za maštu, razmišljanje i pričanje priča. Mesto u kome se, možda, može početi sve iz početka; mesto iskupljenja.

Predstavljanje knjige biće održano na srpskom jeziku, sa simultanim prevodom na španski. Ulaz slobodan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.