Jovanović: “Hvala Šolcu i EP što su jasno rekli ono što mi pričamo od 2014. godine”

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović ponovio je da Srbija ne bi trebalo da postane članica Evropske unije i zahvalio Evropskom parlamentu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu što su “jasno i glasno” rekli ono što njegova stranka priča još od 2014. godine – da “Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU”.

„Hvala Evropskom parlamentu, hvala Olafu Šolcu što su rekli ono što mi pričamo od 2014. godine, to je sada rečeno jasno i glasno – da je naše članstvo uslovljeno priznanjem Kosova i Metohije. Ako hoćemo da budemo članica EU, mi moramo to da uradimo“, naveo je Jovanović, prenosi N1.

Lider Novog DSS-a podvukao je da nije „antievropljanin“, već da sama Unija uslovljava odstustvo našeg evropskog puta, jer bismo se “priznanjem secesije Kosova ubili kao narod, nacija i država”.

Upitan šta očekuje da će vast uraditi posle usvajanja rezolucije Evropskog parlamentu u kojoj se, osim priznanja nezavisnosti takozvanog Kosova, od Srbije traži i da uvede sankcije Rusiji, Jovanović je rekao da ne zna, jer predsednik Aleksandar Vučić „uvek šalje signale i jednima i drugima“ zbog čega je i „batalio analizu“ njegovih izjava.

Dodao je, međutim, da najmanje što bi moglo da se uradi u ovom trenutku jeste da se otvori rasprava o evropskim integracijama Srbije.

„Mi smo preko 20 godina na evropskom putu, a da nikada nismo imali raspravu“, podsetio je Jovanović.

„Vrednosni problem“ sa EU, Moskva trenutno bliža od Pariza

Lider Novog DSS-a ponovio je i da se protivi uvođenju sankcija Rusiji, a dodao je i da ima sa Evropskom unijom ima „vrednosni problem“ u pojedinim segmentima.

„Ne milsim da su gej vrednosti fundamentalna prava“, kazao je gost Novog dana i dodao da tu postoji još niz stvari, poput, kako se izrazio, „razgradnje porodice i nacije“, ali i pitanja eutanazije ili vremena do kada je moguće obaviti abortus.

Na pitanje da li bi ipak, imajući sve to u vidu, danas radije bio političar u Parizu ili u Moskvi, Jovanović je rekao da „svuda ima dobrih i loših strana“, i da mu naravno smeta „kad u jednoj zemlji ne možete imati opozociju ili se ona truje ili zatvara“, ali da je svojevremeno odlučio i da ne ostane u Parizu upravo zato što mu smeta „dekonstrukcija temeljnih vrednosti“, te da mu je u „trenutnom kontekstu borbe Zapada sa Ruskom Federacijom“, bliža Moskva nego Pariz.

Jovanović je ocenio da nisu Rusi ti koji su u krivu u vezi sa ratom u Ukrajini, već da je odgovornost Zapada za sve što se dešava „ogromna“.

Ristivojević nije izašao i rekao da je Rusija u pravu

Predsednik Novog DSS-a još jednom se osvrnuo na smenu dekana Univerziteta u Novom Sadu i funkcionera njegove stranke Branislava Ristivojevića, poručivši da poseta studenata ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, ne može da se učita kao neki vid podrške Moskvi.

„U tom smislu je ta odluka skandalozna. On nije izašao i rekao da je Rusija u pravu“, kazao je Jovanović i dodao da je Ristivojević samo uslišio molbu studenata da posete rusku ambasadu.

Podvukao je i da bi isti stvar imao da su studenti posetili ambasadu Ukrajine.

Odgovornost i na građanima, čitajte dalje od naslova

Jovanović je rekao i da će koalicija Nada, čije je Novi DSS deo, biti ozbiljna i državotvorna opozicija u gradskom i republičkom parlamentu. Pritom je izrazio nadu da će vlast imati sluha za dobre predloge njegove koalicije, ali je najavio i da će poslanici i odbornici Nade podržati predloge vlasti za koje smatraju da su dobri.

„Odgovornost će biti na vlasti. Ako izađete i nešto obrazložite na način da niko neće reći ‘ovo je glupost,’ na vlasti će biti odgovornost zašto neće da podrži nešto što je od interesa za sve građane“, rekao je on.

Dodao je i da bi odgovornost malo trebalu da preuzmu i građani, jer su u krajnjem ishodu oni ti koji dovode političare na vlast.

Pozvao ih je da čitaju vesti dalje od naslova, jer bi, kako je rekao, svoje izbore trebalo da prave sa potpunim informacijama.