Jovanka Budisavljević, Titova Bond devojka: Priča o deset fatalnih Srpkinja i nova edicija poklon-knjiga uz Nedeljnik (1)

0
World history archive / Profimedia

Za njima se uzdisalo. Za njima se patilo. Zbog nekih su se gubile glave, više preneseno, mada ponekada i doslovno. U ediciji Nedeljnika “Fatalne Srpkinje” biće tri knjige, ali je onih koje su ostavile specifični trag u istoriji ovih prostora bilo mnogo više.

U novogodišnjem dvobroju Nedeljnika objavljene su skice za biografiju, kratke priče o velikim sudbinama deset žena koje su, svaka na svoj način, obeležile Beograd, Srbiju, Jugoslaviju…

Priča o Jovanki nije jednostavna. Nikad nije ni bila. Nijedan ugao iz kog bi se njena ličnost posmatrala ne bi bila potpuna istina. Od odrastanja u Lici, preko službovanja u Beogradu, života s Titom i potom izolacije, iz koje bi se tek ponekad oglasila, često oštrim optužbama na račun ljudi koji su je skrajnuli od Tita i proterali u trošnu kuću na Dedinju, gde je životarila kao žena koja je proputovala ceo svet a na kraju nije imala ni putnu ispravu.

Voleli su je i zavideli su joj. Neki Srbi su u njoj videli zaštitnicu, za neke je bila poslednji simbol Jugoslavije, a nekima je prosto imponovala držanjem, ponašanjem, oblačenjem…

Jovanka je, naizgled, bila skroz po Brozovom kalupu. Sve žene su mu bile lepe, mlade i agresivne.

“Svaka od mojih žena je bila u vreme kad sam je upoznao devica i naivna ovčica. U braku se svaka pretvorila u lavicu, jer sam cenio i poštovao njihovu ličnost. Kad su lavice počele da grizu, morao sam da ih krotim, što je prilično teško, pa je dolazilo do mnogih nesporazuma.”

Jovanka, ipak, nije bila prva dama koju su izrodili dvorovi, banket sale i balovi ili univerzitetski holovi.

Na svom putu Jovanka je morala mnogo toga da pobedi. Prvo Nemce, svoj lički karakter i sećanje na Titovu veliku ljubav Davorjanku Paunović.

Poput Bondove devojke, znala je da ih tu ima još, ali da na kraju jedna sa glavnim herojem odlazi. A na tom putu je bilo akcije i pucanja.

Kapetanka Jovanka Budisavljević se 1942, sa samo 17 godina, pridružila ženskoj četi u Lici. U borbi je dva puta ranjena. Srećom bez težih posledica. Pred kraj 1945, po nalogu Ozne, bila je zadužena za upravljanje kabinetom maršala Jugoslavije.

Prema jednoj priči, koju je Josip Kopinič ispričao Vladimiru Dedijeru, Aleksandar Ranković je bukvalno Jovanku “podmetnuo” Titu. Prema drugoj, Tita je s Jovankom upoznao saradnik NKVD-a Ivo Krajačić Stevo, koji je poslao Jovanku u Moskvu, gde je devet meseci pohađala obaveštajnu akademiju.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!