Još zarazniji, lakše se vezuje za pluća i otporan na terapiju antitelima: Delta plus je na vratima

0

Loše vesti. Stiže delta plus soj.

Novi soj je registrovan u svetu još letos, upravo je potvrđen prvi slučaj u Hrvatskoj a da se očekuje uskoro i kod nas (logično) najavio je jutros epidemiolog i član Kriznog štaba profesor dr Branislav Tiodorović naglasivši da je “zarazniji”.

“Kao što vidite, delta soj je veoma zarazan, a uskoro će nam doći i delta plus soj, zarazniji i od ovoga”, rekao je on u Jutarnjem programu TV Prve.

Delta plus soj je indijsko Ministarstvo zdravlja u junu klasifikovalo kao „varijantu koja izaziva zabrinutost“.

Ta oznaka ukazuje na to da se čini da je zaraznija, da se lakše veže za plućne ćelije i da je potencijalno otporna na terapiju monoklonskim antitielima, što znači da bi mogla probijati stečeni imunitet.

U Hrvatskoj je zabeležen prvi slučaj delta plus soja virusa korona, rekla je zamenca direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

„Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem videće se koliko je opasan. Za sada se zna da je nešto zarazniji od delta soja“, istakla je Šimetinova.

Brže širenje

Laboratoriji u desetak država uočili su potencijalno brže širenje “podloze” varijante koronavirusa Delta pod nazivom AY.4.2, a zdravstvene vlasti u Ujedinjenom Kraljevstvu kažu da istražuju sve veći udeo slučajeva od ove vrste virusa.

Iako može da se širi nešto brže, zdravstvene vlasti nisu pronašle dokaze o težim bolestima uzrokovanim varijantom, a kažu da su trenute vakcine i dalje efikasn protiv nje, piše CBS njuz.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, AY.4.2 se popeo na više od 11% slučajeva Delta varijante. Tamošnji zdravstveni zvaničnici kažu da se čini da varijanta nije dovela do “značajnog smanjenja” efikasnosti vakcina ili povećanja broja hospitalizacija, ali bi se mogla brže širiti zbog “malo povećane biološke prenosivosti”.

Dve mutacije na spajk proteinu

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prošle nedelje je ovu varijantu označila kao varijantu koja se istražuje.

UKHSA je objavila da varijanta AY.4.2 ima “umereno povećanu stopu rasta” u odnosu na deltu, što bi moglo biti posledica biološke promene virusa (prenosivosti ili imunološkog bega) ili epidemiološkog konteksta, kao što je uvođenje varijante u područja ili podgrupe stanovništva s visokim nivoima prenosa. Drugim rečima, moguće je da delta+ ima neke genske prednosti nad deltom, ali i da je neko uneo varijantu u populaciju mladih koja nije vakcinisana ili u područje u kojem je udeo ljudi s imunitetom nizak. Naravno, moguće je oboje.

AY.4.2 razvio se iz trenutno dominantnog soja u Velikoj Britaniji, AY.4, poznatijeg kao delta. Ima dve značajne mutacije u “spajk” proteinu (šiljasti koji virusu omogućava ulazak u ljudske ćelije).

“Varijanta ima dve mutacije u šiljastom proteinu, koji pomaže koronavirusu da ‘okupira’ telesne ćelije. Te promene su takođe viđene kod drugih verzija virusa od kada je počela pandemija, ali nisu otišle veoma daleko u mutaciji”, objansio je Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu.