Joksimović o Mišelovim izjavama: “Nema zamena i čekaonica za članstvo u EU”

1
EPA/OLIVIER HOSLET

(Beta) – Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da nova politička realnost sa kojom se svet suočava kao posledicom sukoba u Ukrajini na drugačiji način usmerava međunarodne odnose, pa i politiku proširenja EU.

Ona je za Euraktiv Srbija i Betu rekla da je u nedavnim razgovorima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela jasno naglašena rešenost i Srbije i Evropske unije za dalje jačanje integracije i produbljivanje saradnje Srbije i EU i pre samog članstva.

“Nedvosmislena je poruka da nikakvih zamena i čekaonica za članstvo nema, već je reč o produbljivanju saradnje u okviru postojećih pristupnih pregovora sa Srbijom”, prokomentarisala je Joksimović Mišelovu ideju “evropske geopolitičke zajednice”.

Ona je rekla da su lideri EU svesni strateškog političkog i ekonomskog značaja Zapadnog Balkana, posebno Srbije, za bezbednost kontinenta i da su intenzivirali svoje delovanje u pravcu jačanja mira, demokratije i integracije u ovom delu Evrope.

Kako je dodala, postoji snažno očekivanje pojedinih država članica EU za dodatnim usaglašavanjem sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije za sve države kandidate

“To je novi politički kredo koji je postao deo političke realnosti iako samo usaglašavanje u toj oblasti nije definsano kao uslov u pregovaračkom okviru za našu zemlju”, rekla je Joksimović.

Ona je istakla i da će procena svake pojedinačne članice EU o tome koliko se Srbija približila tim očekivanjima sigurno biti kriterijum u odlučivanju o narednim koracima u pregovaračkom procesu.

Joksimović je rekla i da je Srbija “nepobitno napredovala u reformskim procesima i da o tome svedoči i najnoviji neformalni izveštaj Evropske komisije o vladavini prava koji uvažava sve postignuto pojačanim aktivnostima usmerenim na ispunjavanje suštinskih kriterijuma iz pristupnog procesa, onog u klasteru 1 – Osnove”.

1 KOMENTAR

  1. Ово вам је сада идеална прилика да редефинишете односе са ЕУ. Јер “пут” у чланство ЕУ је немогућ, и из распада те идеје треба извући макцимум за земљу. То што одбијате да прихватите реалност уопште не значи да она не постоји. И то је идеално што вам сада предлажу. Да сте паметни, оберучке да прихватите и само да у то унесете национални интерес, што не може бити проблем, јер се не ради о чланству. Тек чланством ви преносите део суверенитета на ЕУ. И одлично.Нити ми њима требамо, осим као јефтина и обесправљена радна снага, тржиште њихових производа, простор за субвенционсане инвестиције и терен за политичке пројекте које су замислили. А они нама за безвизни режим, тржиште на које њихвои тајкуни могу да пласирају јефтино робу коју овде произведу, и ништа више. Јер илузија о предприступним фондовима бледи експоненцијално са сваком новим даном рата у Украјини. Ако од тог новца некада и буде нешто, то сигурно неће бити ни приближни износима који су се радније давали кандидатима. Замена чланству, свакако да.

Comments are closed.