Utakmica između Denver Nagetsa i Sakramento Kingsa okupila je na jednom mestu tri NBA igrača iz Srbije, a isti košarkaši bili su i deo emisije Locked on Denver u kojoj se između ostalog govorilo i o inatu.

Verovatno najbolje objašnjenje dao je Nemanja Bjelica, ali je bio i zbunjen zbog čega ga uopšte o tome i pitaju.

„Teško je naći prave reči koje bi odmenile inat. Recimo da bi moglo da se kaže da je to ono stanje svesti kada drugima hoćete da pokažete da nisu u pravu, da vi to, šta god da je povod, možete da uradite. Po meni je to pozitivna stvar, psihički posmatrano, pokrene vas na borbu. Nego, otkud vam to da me pitate za inat?“

Novinar mu je tada objasnio da su mu često pisali tu reč navijači iz Srbije i da je igrača koriste s vremena na vreme.

Nije inat srpski „izum“, ali Nikola Jokić tvrdi da je srpski inat originalan.

„Srbi to imaju. Niko to ne može da objasni, pa ni ja. Mogu da to nazovem tvrdoglavošću, ali i nije to. Drugačije je. Hrabrost je isto u tome. Može da bude i pozitivno i negativno. Teško je opisati. Ali definitivno ga i ja imam. Pokazivao to i u Megi kada sam ulazio u sukobe sa trenerom Dejanom Milojevićem. Teško je da se objasni, ali definitivno može da bude i dobra stvar. Na primer, kada se zainatite zbog nekog rivala i rešite ‘e, neće taj više da preko mene da nijedan poen’. Srpski je to termin, ne bi ga razumeo ni Vlatko Čančar, moj klupski kolega, to je naša stvar“, rekao je nasmejani Jokić.

Možda i najveći inadžija od trojice igrača, jeste Bogdan Bogdanović. Ipak, on kao primer koristi Jokića.

„Znate ono što vam Jokić uradi kada ga sudije oštete pa se iznervira? E to je to. Ne znam pravi prevod, ali je to jedna mešavina tvrdoglavosti, samopouzdanja… Mislim, i kroz zid ćete da prođete, ako se zainatite. Može da bude to i dobra stvar, a i loša. Ako ne ostvarite svoju nameru, onda je loša, naravno. Mislim da i ja imam to, naročito kada se doživi neki pad, jer onda inat možete da iskoristite na pozitivan način. Pogotovo kada vam stvari ne idu kako ste zamislili, recimo sudija greškom vama dosudi prekršaj, pa vam to uključi inat“, zaključio je Bogdanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.