“Jedna mala i zlobna evropska država…”: Da li je iranski vođa mislio na Albaniju i šta o tome misle Edi Rama i Iljir Meta

0
Foto: Tanjug-AP

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei juče je održao govor povodom napada koji je njegova zemlja izvela na američke vojne baze u Iraku kao osveti za ubistvo generala Kasema Sulejmanija, pa je govoreći o tenzijama između Irana i Amerike, ali i američkih saveznika širom sveta, Hamnei je navodno pomenuo i Albaniju.

Hamnei nije precizirao na koju zemlju misli, ali je govorio o “maloj i zlobnoj evropskoj državi” u kojoj Amerikanci “sarađuju sa iranskim izdajicama i kuju zaveru protiv Islamske Republike”.

Hamnei je ovim rečima prozvao iranske opozicione mudžahedine koji su nakon iranske revolucije utočište pronašli u Iraku, a zatim 2013. u Albaniji.

Iranski vrhovni vođa poručio je juče da je raketni napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku “šamar” Americi, ali da “vojna akcija nije dovoljna”.

Hamnei je dodao da “korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča”, navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje.

On je u govoru pohvalio vrline generala Kasima Sulejmanija koji je ubijen u nedavnom američkom napadu u Iraku rekavši da je on “veliki, hrabar ratnik”.

Više od šest godina Albanija je centar jedne od glavnih iranskih opozicionih grupa – Organizacije narodnih mudžahedina Irana (Mudžahedin-e Kalk – MEK), piše Blic.

Kao islamsko-marksistički radikali, podržavali su iransku revoluciju 1979, u kojoj je svrgnut šah. Međutim, odnosi sa tadašnjim ajatolahom Homeinijom uskoro su se pogoršali. Kada je vlada počela da se obračunava s njima, Narodni mudžahedini morali su da spasavaju glavu.

Susedni Irak im je ponudio utočište, a tokom Iransko-iračkog rata (1980-1988) borili su se protiv otadžbine, na strani Sadama Huseina.

Godine 2003, saveznička invazija na Irak otežala je život Narodnim mudžahedinima. Zaštitnik organizacije Sadam Husein iznenada je nestao, a Narodni mudžahedini su često bili meta napada. Stotine njih je ubijeno ili ranjeno. Strahujući od još veće humanitarne katastrofe, Amerikanci su se 2013. obratili albanskoj vladi i ubedili je da prime oko 3.000 pripadnika MEK u Tirani.

“Albanija nije đavolska, već demokratska zemlja”, poručio je sinoć albanski predsednik Iljir Meta u svom odgovoru Hamneiju i rekao da je Albanija pretrpela neuporedivu đavolsku diktaturu i da su joj ljudska prava svetost.

Albanski premijer Edi Rama, koji je pre godinu dana proterao iranskog ambasadora iz Albanije, rekao je da “nije iznenađen” Hamneijevim komentarima i odbacio zabrinutost.

“Ovo nije nova tema za nas. Preduzeli smo akciju koja odaje počast Albaniji i to je deo strateškog saveza za SAD-om koja je otvorila vrata grupi ljudi čiji su životu bili u opasnosti. Oni su u Albaniji kao rezultat humanitarne, a ne političke akcije”, rekao je Rama.

On je pohvalio saradnju Albanije sa SAD kada je reč o bezbednosnim pitanjima. Rekao je i da doprinos Albanije savezništvu sa SAD-om nije kroz “rakete i bombe” već kroz “pružanje humanitarnog skloništa” za članove MEK-a kojima preti “diktatorski režim”, preneli su albanski mediji.