Svetska zdravstvena organizacija smatra da je aspartam mogući uzročnik kancera, prenosi N1.

Vodeće svetsko zdravstveno telo sledećeg meseca će proglasiti jedan od najčešćih veštačkih zaslađivača na svetu mogućim uzročnikom kancera, objavila je britanska agencija Rojters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od dijetalnih gaziranih pića do žvakaćih guma, u julu će prvi put kao „moguće kancerogen za ljude“, opisati Međunarodna agencija za istraživanje kancera (IARC), odsek za istraživanje kancera Svetske zdravstvene organizacije (SZO), rekli su izvori.

Istraživači se ne bave pitanjem o količini proizvoda

IARC, čiji je zaključak finalizovan ranije ovog meseca, nakon sastanka spoljašnjih stručnjaka grupe, ima za cilj da proceni da li je nešto potencijalna opasnost ili ne na osnovu svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daju drugi stručni odbor SZO za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor SZO i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) i nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite materije, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procene mogu zbuniti javnost, piše index.hr.

Još jedan odbor istražuje aspartam

JECFA, SZO odbor za aditive, takođe preispituje korišćenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem juna, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. jula.

Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Na primer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – zavisno od količine aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, uveliko dele njeno stanovište.

U julu će otkriti sve

Portparol IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e poverljivi do jula, ali je dodao da su „komplementarni“, a zaključak IARC-a predstavlja „prvi temeljni korak u razumevanju kancerogenosti“.

Sekretarijat za aditive „sprovodi procenu rizika, koja određuje rizik da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uslovima i nivoima izloženosti“.

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vreme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Rojters imao uvid.

„Ljubazno molimo oba tela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti“, napisala je Nozomi Tomita, službenica japanskog ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite, u pismu 27. marta zamenici upravnika SZO Zuzani Jakab.

U pismu, koje je bilo dostupno agenciji Rojters, takođe se poziva da se zaključci oba tela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gde je sedište SZO, nije odgovorila na zahtev za komentar.

Zaključili da je glifosat „verovatno kancerogen“

Zaključci IARC-a mogu imati ogroman uticaj.

Njegovo radno telo je 2015. zaključilo da je glifosat „verovatno kancerogen“.

Godinama kasnije, iako su druga tela poput Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) osporavala tu procenu, kompanije su i dalje osećale efekte odluke.

Nemački Bajer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj kancer okrivili korišćenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.

Odluke IARC-a takođe su kritikovane zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog supstanci ili situacija koje je teško izbeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju „verovatno kancerogenih“, a korišćenje mobilnih telefona kao „moguće kancerogenih“, slično aspartamu.

Aspartam se godinama proučava

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine veštačkih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od kancera.

Ona je usledila nakon studije Instituta Ramazini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici kancera kod miševa i pacova povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla da dokaže da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1.300 studija.

Navođenje aspartama kao mogućeg karcinogena ima za cilj da podstakne dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.

Ali takođe će verovatno ponovo pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i bezbednosti zaslađivača generalno.

Prošlog meseca SZO je objavio smernice savetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu telesne težine.

Smernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele da smane količinu šećera u svojoj ishrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.