“Jedan dan lečenja jednog pacijenta u intenzivnoj nezi košta više od 1.000 evra…”

3
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obratio se javnosti na redovnoj konferenciji za štampu.

On je saopštio novi presek epidemiološke situacije i poručio da se smanjuje broj zaraženih zdravstvenih radnika.

Naglasio je da je najveći broj aktivnih slučajeva u prestonici Srbije.

“Beograd vodi sa 25,2 odsto zaraženih…”

Ipak i pored nešto boljih brojeva poručio je da se ne treba “zanositi”.

“Situacija se polako smiruje jer poštujemo mere i promenili smo navike. Ako se vratimo na staro, brojevi će se brzo povećati”, rekao je Lončar i objasnio da je situacija pod kontrolom samo u zemljama čiji građani disciplinovano poštuju mere.

“Ako mogu Nemci, Slovenci i Austrijanci, zašto ne možemo mi”, rekao je Lončar.

Lončar je odgovarajući na pitanje o kontroli discipline na kupalištima, pozvao građane na ozbiljnost.

“Zamislite da neko ide po Adi Ciganliji i naplaćuje kazne. Pozivam ljude da se ne okupljaju, da poštuju distancu jer ćemo u suprotnom mi morati da angažujemo institucije”, rekao je Lončar i dodao da je prelazno rešenje da se ograniči broj ljudi na Adi.

Usledilo je pitanje o tome da su pacijenti navodno bili primoran ida kupe antibiotike u apoteci bez recepta jer im on nije izdat nakon pregleda.

Lončar je odgovarajući na ovo pitanje otkrio važan podatak.

“Trebalo bi da javnost zna da jedan dan lečenja za jednog pacijenta na respiratoru košta više od 1.000 evra. Ako već toliko košta kompletna terapija za teške slučajeve i ako je toliko novca već izdvojeno za borbu protiv kovida, zar neko stvarno veruje da će se štedeti na pacijentima i da postoji pacijent u Srbiji koji, kada ne dobije recept, neće upitati doktora kako da kupi antibiotik bez tog papira”, rekao je Lončar.

3 KOMENTARA

 1. ne treba stalno da se naplacuje vec sporadicnpo dok se neprocuje
  kakve su tomere koje nemaju kaznene odredb?
  Imako je zaposlen u tu svrhu tako je bar bilo obrazlozeno.
  I dalje se bacaju papiri i mokri gdegod se stigne i krše mere bitne za opstanak gradjana.
  Bezkaznjavanja mere su samoslovo na papiru.
  Ako neko hoce platu ima da sporvede mere. Zar zbog onih kojiih ne postuju da NORMALNI GRADJANI budu kažnjeni aovi prvi samopromene lokaciju. Vec raja veruje da se ORGANIZUJE NEPOŠTOVANJE MERA.

 2. Respirator košta 20000 evra,a dan lečenja 1000 evra,a plata lekara 500 evra,jel on normalan.I još nešto,možda u nekim razvijenim zemljama i košta toliko dan,ali za te pare se leče u apartmanima,jedu kao u hotelima i imaju svaki lek dostupan,kod nas grupni smeštaj 20 duša u jednoj sobi,zajednički wc na spratu,kao da poredite noćenje u Hiltonu i noćenje u prihvatilištu.Muka mi je od njihovih akrobacija sa ciframa,laganja,gadjanja procentima i uvek smo mi najbolji,najuspešniji…

Comments are closed.