Izraelska vojska: “Vojnik (verovatno greškom) ubio novinarku Al Džazire”

0
EPA-EFE/Maya Alleruzzo

(Beta-AP) –  Izraelska vojska saopštila je danas da je, sudeći po rezultatima istrage, izraelski vojnik, verovatno greškom, proletos ubio dugogodišnju novinarku Al-Džazire.

Visoki vojni zvaničnik je rekao da najviši vojni pravni savetnik neće pokretati krivičnu istragu incidenta, što znači da ni vojnik, ni niko od komandujućih neće biti kažnjen.

Novinarka Širin Abu Akleh ubijena je 11. maja dok je izveštavala o izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci su okrivili Izrael za ubistvo, a izraelske vlasti su najpre rekle da ju je možda ubila vatra ekstremista, ali je kasnije rečeno da ju je možda pogodio vojnik greškom tokom razmene vatre.

Na brifingu za novinare, zvaničnik je rekao da vojska nije mogla da konačno da utvrdi odakle je potekla vatra, rekavši da je bilo naoružanih Palestinaca u istom području gde se nalazio izraelski vojnik.

Zvaničnik je medjutim rekao da je “vrlo velika verovatnoća” da je vojnik ubio novinarku i to greškom, ali nije objasnio zašto svedoci i video snimci ukazuju da je bila ograničena aktivnost ekstremista na tom mestu, te da nije bilo pucnjave u blizini dok baražna vatra nije pogodila Abu Akleh i ranila drugog novinara.

Rezultat istrage, objavljen četiri meseca posle ubistva, uglavom se poklapa sa nekoliko nezavisnih istraga koje su okončane mnogo ranije.

“On ju je pogrešno identifikovao”, rekao je anonimni zvaničnik, objasnivši da to proizlazi iz izveštaja vojnika.

Reagovanja palestinskih zvaničnika i Al-Džazire nije odmah bilo, a porodica je kritikovala izraelsku istragu, ocenivši da je vojska pokušala da izbegne odgovnornost za ubistvo i saopštila da je i dalje duboko povredjena, frustrirana i razočarana, te pozvala na nezavisnu istragu SAD i Medjunarodnog krivičnog suda.

Abu Akleh, Palestinka, koja je imala i državljanstvo SAD bila je dobro poznata širom arapskog sveta jer je dve decenije izveštavala o dogodjajima na okupiranoj Zapadnoj obali.