Izrael raspoređuje snage duž granice sa Gazom, Hamas ispalio nove rakete na još jedan aerodrom, broj žrtava raste…

1
Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Nastavljeni su sukobi izraelskih i palestinskih snaga, dok Generalštab izraelske vojske danas razmatra planove za kopnenu invaziju na pojas Gaze, navodi Tajms of Izrael.

Bilans žrtava stalno raste, a od ponedeljka je stradalo najmanje 67 Palestinaca i sedam Izraelaca, preneo je BBC.

Ujedno, danas počinje i Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Pripadnici Hamasa lansirali su desetine raketa na Izrael nakon što je u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno više komandanta Hamasa i srušena najveća zgrada u Gazi.

Zbog toga je izraelska Uprava za civilno vazduhoplovstvo najavila da će svi komercijalni letovi koji dođu na međunarodni aerodrom “Ben Gurion” biti preusmereni na aerodrom “Ramon” u Eilatu, što je ubrzo i učinjeno.

Međutim, vojno krilo palestinskog Hamasa saopštilo je danas da je ispalilo nove tipove raketa na aerodrom Ramon u Ejlatu na jugu Izraela, na koji su avioni preusmereni da ne bi sletali na međunarodni aerdrom Ben Gurion kraj Tel Aviva zbog sukoba s ekstremistima iz pojasa Gaze.

Tokom noći ispaljeno je 130 raketa iz Pojasa Gaze na Izrael, podaci su Odbrambenih snaga Izraela, a preneo je Tajms of Izrael.

Centralni deo Izraela, uključujući Tel Aviv, bio je meta raketa, od kojih su mnoge presretnute zahvaljujući izraelskom sistemu “Gvozdena kupola”.

Petogodišnje dete juče ranjeno u Sderotu preminulo je od posledica zadobijenih povreda.

Odbrambene snage Izraela do sada su izvršile više od 650 raketa vazdušnih udara. Ubijeno je oko 50 pripadnika Hamasa.

Izrael je pripremio borbene trupe duž granice sa Gazom, koje su u “različitim fazama pripreme kopnenih operacija”, saopštili su iz vojske, a prenosi Rojters.

“Načelnik štaba posmatra pripreme i pruža smernice… imamo sedište divizije i tri manevarske brigade dole u Gazi, koje se pripremaju za tu situaciju i za razne nepredviđene slučajeve”, rekao je potpukovnik Džonatan Konrikus.

Rojters ukazuje da ovaj potez podseća na slične upade izraelske vojske tokom ratova 2014. i 2008-2009. 

U međuvremenu, “Britiš ervejz” otkazao je sve letove iz i ka Tel Avivu nakon eskalacije konflikta, preneo je Rojters.

“Bezbednost naših zaposlenih i mušterija je uvek prioritet i nastavljamo da posmatramo situaciju”, saopštava “Britiš ervejz”.

Osim “Britiš ervejza”, letove ka Tel Avivu otkazali su i “Virdžin atlantik”, “Lufthanza” i “Iberija” i tako se pridružili američkim avio-kompanijama koje su ranije otkazale svoje letove ka Izraelu.

Eskalacija borbi koja je započela u ponedeljak podstakla je Ujedinjene nacije da upozore da je na području Izraela “rat u punom obimu”.

Sukob je takođe pokrenuo talas uličnog nasilja u Izraelu između Jevreja i izraelskih Arapa. Politički lideri su na smirenost. Uhapšeno je više od 374 osobe, dok je 36 policajaca povređeno, saopštila je izraelska policija, a prenosi BBC.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, u obraćanju naciji juče uveče, rekao je da planira da naredi razmeštanje vojske u gradove u kojima je došlo do uličnog nasilja.

„Ništa ne može opravdati napad arapske rulje na Jevreje i ništa ne može opravdati napad jevrejske rulje na Arape“, rekao je on, a preneo Tajms of Izrael.

Izraelske vlasti saopštile su da je, od početka sukoba, na tu zemlju ispaljeno 1.160 projektila, od kojih je 240 završilo u moru ili u Pojasu Gaze.

Izraelske odbrambene snage navode da su do sada pogodile više od 600 meta Hamasa, prenose izraelski mediji.

Rano jutros izraelska vojska nastavila je raketne napade na položaje Hamasa. Jutros su lansirane rakete na severni deo grada Gaze. 

Sa druge strane, nakon dva hitna sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i to u samo tri dana, što nije uobičajeno, za petak je zakazana i nova sednica najmoćnijeg tela UN.

Savet bezbednosti na prethodnim sastancima nije uspeo da usaglasi tekst zajedničke izjave zbog protivljenja SAD, glavnog saveznika Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Prema navodima nekoliko izvora koje prenosi Tajms of Izrael, 14 od 15 članova Saveta bezbednosti bilo je za usvajanje zajedničke deklaracije čiji je cilj smanjenje napetosti. 

Američki predsednik Džo Bajden je nakon telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom izrazio optimizam da bi nasilje između Izraelaca i Palestinaca moglo uskoro da se okonča.

Izrazio je podršku “ponovnom uspostavljanju održivog mira”, nakon neprijateljstava dve strane, saopštila je Bela kuća.

“Moja očekivanja i nade su da će se ovo završiti uskoro, ali Izrael ima pravo da se brani”, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući nakon razgovora sa izraelskim premijerom, preneo je Rojters.

Bajden je takođe “osudio raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa, uključujući one na Jerusalim i Tel Aviv”, dodaje se u saopštenju.

Ujedno, šef američke diplomatije Entoni Blinke rekao je sinoć kasno da će SAD poslati izaslanika na Bliski istok da pozove Izraelce i Palestnice na smirivanje situacije.

“Hadi Amr, pomoćnik sekretara za izraelska i palestinska pitanja u američkom Stejt departmentu ima zadatak da u ime predsednika Džozefa Bajdena traži “smirivanje nasilja”, rekao je Blinken.

Blinken je pozvao Izrael da učini “sve u svojoj moći” da izbegne civilne žrtve.

“Mislim da Izrael ima dodatni zadatak da pokuša da učini sve u svojoj moći da izbegne civilne žrtve, čak iako ima prava da brani svoje stanovništvo,” rekao je državni sekretar SAD, i dodao da su slike mrtve palestinske dece “srceparajuće”.

EU je pozvala danas na hitan prekid nasilja u Izraelu i u Palestinskim teritorijama da bi se “izbegao širi sukob”, u izjavi šefa evropske diplomatije.

“Neprihvatljivo je nasumično lansiranje raketa Hamasa i drugih grupa u pravcu izraelskih civila. Priznajući legitimnu potrebu Izraela da štiti svoje civilno stanovništvo, odgovor treba da bude srazmeran i uz maksimalno uzdržavanje od upotrebe sile,” rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Borel je rekao je da je EU “užasnuta” velikim brojem mrtvih i ranjenih među civilima, uključujući i decu, i dodao da prioritet treba da bude zaštita civila.

“Svi mogući napori treba da budu usmereni ka izbegavanju civilnih žrtava i ka smirivanju”, rekao je Borel.

(BBC, Rojters, Tajms of Izrael, Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.