Šta je “administrativni pritvor” i zašto Netanjahu razmišlja da ga odobri: Bez optužbe i suđenja već pritvoreno 300 Palestinaca…

0

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopšto je da razmišlja o raspoređivanju trupa u gradovima u kojima je u toku nasilje između jeverejskih i arapsih zajednica u Izraelu.

On je rekao da ujedno razmišlja i da odobri mogućnost zatvorske kazne za izgrednike bez podizanja optužnice, pod kontroverznom merom poznatom kao “administrativni pritvor”, prenosi BBC.

BBC podseća da je jutros jedan jevrejin izboden nožem u gradu Lod, u centralnom Izraelu, dok je u sredu rulja u Bat Iamu pretukla čoveka za koga su mislili da je izraelski Arapin.

„Sad nemamo veću pretnju od ovih pogroma i ne preostaje nam ništa drugo nego da uspostavimo red i mir odlučnom upotrebom sile“, rekao je Netanjahu novinarima u Lodu.

Izraelska organizacija za ljudska prava “B’Tselem” opisuje administrativni pritvor, koji se trenutno koristi kao mera zadržavanje više od 300 Palestinaca, kao “zatvaranje bez suđenja i optužbe”.

“Nema vremensko ograničenje, a dokazi na kojima se zasniva se ne otkrivaju”, saopštili su iz organizacije.