“Izraelsko bombardovanje gura Gazu ka ivici katastrofe, neumorni su”: Lekari bez granica osudili napade Izraela…

0

Lekari bez granica (MSF) upozorili su da snažno izraelsko bombardovanje “gura Gazu ka ivicu katastrofe”, preneo je BBC.

U zvaničnom saopštenju, MSF je istakao kako smatra da je upotreba sile izraelske policije neprihvatljiva i da potpiruje već razarajući uticaj eskalacije sukoba u pojasu Gaze.

„Izraelsko bombardovanje je neverovatno teško i jače od prethodnih kampanja“, rekla je Helen Otens-Petterson, šef misije MSF-a na okupiranim palestinskim teritorijama.

„Neumorno bombardovanje uništilo je mnoge domove i zgrade svuda oko nas. Nije bezbedno izaći napolje, a unutra niko nije siguran, ljudi su zarobljeni. Zdravstveni radnici preuzimaju neverovatne, ali i neophodne rizike kako bi se kretali”, dodala je ona.

U ponedeljak je MSF saopštio da će pomoći Palestinskom društvo Crvenog polumeseca u zbrinjavanju na stotine pacijenata povređenih u sukobima Palestinaca i izraelske policije tokom ranijih nemira u Jerusalimu. Većina pacijenata zadobila je povrede od gumenih metaka, šok bombe.

„Naši timovi suočeni su sa ozbiljnim povredama koje je izraelska policija nanela muškarcima, ženama i deci“, rekla je Otens-Peterson.

„Lekari su lečili su decu od 12 godina koja su povređena gumenim mecima. Nasilje je bilo najgore u poslednjih nekoliko godina, od kako su timovi Lekara bez granica u Jerusalimu”, dodala je ona.