Izbori u Francuskoj: Makron osvojio najviše glasova, bori se sa Marin Le Pen u drugom krugu

0
Beta/(AP Photo/Francois Mori)

(Beta-AFP) – Aktuelni predsednik Francuske, centrista Emanuel Makron osvojio je danas najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

Po prvim procenama na osnovu izlaznih anketa, on i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen će se 24. aprila boriti za mesto šefa države.

Po rezultatima tri instituta, Makron koji se kandidovao za drugi mandat, predvodi s procenom da je osvojio izmedju 28,6 i 29,7 odsto glasova, posle izborne kampanje obeležene ratom u Ukrajinu, epidemijom korona virusa i šestomesečnim predsedavanjem Evropskom unijom.

Le Pen je osvojila izmedju 23,5 i 24,7 odsto glasova, po procenama instituta Opinionvej, Ifop i Haris .

Trećeplasirani posle današnjeg glasanja je kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je dobio izmedju 19,8 i 20,5 odsto glasova.

Apstinencija glasača je posebno visoka, izmedju 26,2 odsto i 29,1 odsto, što analitičari procenjuju kao vrstu prezira birača prema političkoj klasi.

Za Marin Le Pen koja je 2017. godine u drugom krugu izgubila od Makrona, činilo se da je blizu prvog mesta u prvom krugu, kako su ranije pokazale ankete javnog mnjenja.

Pobeda Le Pen mogla bi da ima važne medjunarodne posledice, s obzirom na njen negativan stav prema evropskim integracijama i želju da Francuska napusti integrisanu komandu NATO-a.

Kandidati za zaštitu životne sredine, komunisti i socijalisti u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pozvali su večeras svoje birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

Kandidatkinja desnice Valeri Pekres rekla je večeras da će glasati za Makrona u drugom krugu, ali se uzdržala od toga da pozove svoje birače da to učine.

Prva koja je najavila podršku Makronu je predsednička kandidatkinja socijalista i gradonačelnica Pariza, An Idalgo, pozivajući svoje birače da 24. aprila u drugom krugu glasaju za dosadašnjeg šefa države.

Ključni trenutak tokom naredne dve nedelje izborne kampanje biće 20. april kada će biti televizijska debata Makrona i Le Pen.

Analitičari strahuju od uzdržanosti birača u drugom krugu glasanja.

Melanšon ozvao svoje birače da nikako ne glasaju za Le Pen

ider francuske radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji je danas u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio treće mesto, pozvao je svoje birače da nijedan glas ne daju kandidatkinji ekstremne desnice Marin Le Pen koja je ušla u drugi krug.

“Ne smemo dati nijedan glas za Marin Le Pen”, tri puta je ponovio Melanšon u svom govoru na kraju prvog kruga izbora na kojima je osvojio izmedju 20 i 21 odsto glasova iza aktuelnog predsednika, centriste Emanuela Makrona koji je po procenama dobio 28,6-29,7 odsto glasova, i Le Pen koja dobila 23,5-24,7 odsto.

S druge strane, kandidat ekstremne desnice Erik Zemur koji je danas osvojio sedam odsto glasova, pozvao je svoje birače da u drugom krugu 24. aprila glasaju za Marin Le Pen.

“Imam mnogo nesuglasica sa Marin Le Pen, ali njen protivnik (Makron) je doveo dva miliona imigranata i nikada nije pomenuo temu (nacionalnog) identiteta”, rekao je Zemur svojim pristalicama, pozivajući ih da “glasaju za Marin Le Pen”.