Makron: “Blokirajte dolazak ekstremne desnice na vlast Još ništa nije odlučeno…”

0
Beta/Thibault Camus

(Beta) –  Emanuel Makron se zahvalio danas glasačima što su ga podržali da udje u drugi krug francuskih predsedničkih izbora i pozvao ih da blokiraju dolazak na vlast ekstremne desnice ukazujući da “ništa još nije odlučeno” u francuskim izborima.

Prema projekcijama u drugi krug izbora su ušli centrista Emanuel Makron koji je po procenama dobio 28,6-29,7 odsto glasova, i kandidatkinja ektremne desnice Marin Le Pen koja dobila 23,5-24,7 odsto. 

Makron se zahvalio onima koji su glasali za njega kao i kandidatima koji su bili u trci protiv njega, i onima koji su pozvali svoje pristalice da ga podrže u drugom krugu koji se održava 24. aprila, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Pozvao je francuske glasače da glasaju za njega u drugom krugu da spreče dolazak na vlast ekstremne desnice.

“Pozivam sve uključujući one koji nisu glasali za mene u prvom krugu da se okupe iza nas” , rekao je Makron i istakao da “ništa još nije odlučeno” u francuskim predsedničkim izborima.

“Rasprava koju čemo imati tokom 15 dana će biti odlučujuća za našu zemlju i za Evropu”, rekao je on u obraćanju svojim pristalicama.

Rekao je da se nada da će ubediti one koji nisu glasali ili one koji su glasali za ekstremene kandidate.

“Udovoljavati populizmu i ksenofobiji – to nije Francuska”, rekao je Makron.

On je pozdravio “jasnoću pogleda prema ekstremnoj desnici” koju je ispoljilo više predsedničkih kandidata eliminisanih u prvom krugu koji su pozvali glasače da u drugom krugu glasaju za njega, i rekao da je spreman da “izmisli nešto novo” da te glasače okupi.