A kada će se novi beogradski izbori održati – još uvek se ne zna. Rok za njihovo raspisivanje počeo je da teče 3. marta, na dan kada je istekao zakonski rok za konstituisanje gradskog parlamenta, što znači da bi novi izbori morali da budu raspisani u narednih 30 dana, ali je prvo neophodno izabrati predsednika Skupštine Srbije, jer je on taj koji raspisuje beogradske izbore.

Govoreći za domaće medije o potencijalnom datumu održavanja novih beogradskih izbora, predsednik privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da očekuje da će oni biti raspisani do 11. ili 12. marta, naglasivši pritom da bi on lično „voleo da budu zakazani za 28. april“, odnosno nedelju uoči prvomajskih i uskršnjih praznika.

Marija Stojanović kaže da bi 28. april kao datum održavanja novih beogradskih izbora vlastima pružio „više mogućnosti za manipulacije“, te da takav „pretpraznični“ tajming „svakako više odgovara naprednjacima jer su opozicioni birači manje disciplinovani od pristalica SNS-a“.

„Međutim, mislim da ipak postoji šansa da se glasanje u Beogradu odloži za maj, naročito ako opozicija ostane jedinstvena i istraje u zahtevu da se ne glasa 28. aprila, kao i ako opozicija, recimo, zapreti bojkotom izbora“, ističe Marija Stojanović za Nedeljnik. „Ako izbori, ipak, budu održani 28. aprila i vlast ponovo pribegne manipulacijama, verujem da nas očekuje turbulentan Prvi maj, odnosno da je moguće da bude ponovljeno ono što smo već videli u decembru, uključujući ulične proteste. Sve dok postoji politička kriza, protesti su izvesni, a kriza se mora rešiti dogovorom vlasti i opozicije o normalnom funkcionisanju političkog sistema, inače ćemo imati konstantnu nestabilnost na političkoj sceni. Vlast ne može da ignoriše milion i po ljudi koji su u ovim uslovima glasali protiv te iste vlasti“, zaključuje ona.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 07. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.