Pomorci iz Kotora razradili su tokom godina nove načine za šverc kokaina koji zaobilazi policijske i carinske kontrole u međunarodnim lukama, piše u velikom istraživanju o ratu Škaljarskog i Kavačkog klana, objavljenom u novom Nedeljniku.

Sagovornici upoznati sa istragama iz perioda kada su klanovi iz Kotora radili za grupu Darka Šarića, objasnili su i kako je došlo do razvoja nove metode šverca.

U aprilu 2009. godine, srpske službe su zajedno sa britanskim kolegama pratile pošiljku kokaina koja je iz Argentine trebalo da stigne u luku u Solunu.

Akcija je, medutim, traljavo uradena. Kada je brod uplovio u solunsku luku, grčki tužilac je pogledao papire i saopštio da je brod pregledan u Argentini i da nema razloga da se još jednom proverava njegov tovar jer, u međuvremenu, „brod nije svratio ni u jednu luku“.

Brod je zatim isplovio iz luke i otišao u međunarodne vode gde su ga istražitelji, zbog nedostatka opreme u tom trenutku, izgubili iz vidika. Pretpostavlja se da je deo tog tovara s kokainom bačen u more, dok je drugi deo prevezen jahtama do manjih plaža. Od tog trenutka se razvio novi način šverca kokaina…

Droga se na obali utovaruje u jahtu koja bez papira, a samim tim i bez kontrole, isplovljava do međunarodnih voda. Tu se nalazi prekookeanski brod u čijim papirima piše da prevozi sirovine ili hranu.

U međunarodnim vodama, kokain se pretovaruje na brod koji zatim isplovljava do dogovorene destinacije. Kada stigne na dogovoreno mesto, brod se zaustavlja, takođe, u medunarodnim vodama. Dolaze jahte na koje se tovari kokain, a zatim plove do manjih plaža na kojima nema kontrole…

VELIKO ISTRAŽIVANJE O RATU ŠKALJARACA I KAVAČANA ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 9. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.