Jedan od najočiglednijih znakova da se život u Italiji vraća u normalu posle deset nedelja karantina jeste i taj da, počev od ponedeljka, može ponovo da se ide u restorane i kafiće. Ali, i taj doživljaj više nije isti, a to pokazuje odlazak u restoran „Peppo al Cosimato“ u popularnoj rimskoj četvrti Trastevere.

Za početak, svi konobari nose maske i ne donose jelovnike. Ljubazno zamole da ih gosti sami pregledaju na internetu.

Vlasnici restorana obavezni su da zapišu ime gosta, broj telefona i adresu i da pitaju u kakvom su srodstvu osobe koje sede za istim stolom.

Ako žive pod istim krovom, nisu u obavezi da poštuju mere fizičke distance. Ali, ako je reč o kolegama, moraju da sede za stolom za četvoro i i to dijagonalno, prenosi Jutarnji list.

„Izgleda kao kršenje privatnosti, ali mi samo poštujemo propisane epidemiološke mere koje su, u to čvrsto verujemo, potrebne da bi zaštitile naše zdravlje“, rekao je jedan od vlasnika restorana Đuzepe Ruso.

Podaci o gostima čuvaju se 30 dana za slučaj potrebe traganja za kontaktima zaraženih koronavirusom.

A njih prvoga dana nije ni bilo. Novinar agencije DPA, koji je u restoran stigao oko 14 sati, bio je tek drugi gost. U narednih pola sata stigla su još samo dva para.

„Pre ovoga, radnim danima na ručku smo imali od 50 do 60 gostiju. Danas smo ih imali šest“, kaže Ruso. Dodao je da bi veče moglo da izgleda bolje jer ima tridesetak rezervacija.

Pepo je u vremena pre virusa u restoranu mogao da smesti 120 gostiju, ali sada mu je zbog mera distanciranja kapacitet ograničen na 30 do 50. Broj zavisi od toga da li su gosti članovi iste porodice, zbog čega smeju da sede jedini blizu drugih.

Ruso poštuje sve što mu država nalaže, ali jedno je odbio – ružne pregrade od pleksiglasa između gostiju. „To ne dolazi u obzir, obrok mora da bude zadovoljstvo!“.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.