Josip Broz Tito, “Bilo jednom u Jugoslaviji” – U četvrtak, uz novi Nedeljnik, veliki poklon svim čitaocima: Prva knjiga iz edicije “Velike biografije”

1

Da li je Staljin umro prerano, a Tito prekasno? Da li je Broz bio poslednji Jugosloven? Da li je naslutio nasilan raspad Jugoslavije? Šta je ostalo od bratstva i jedinstva?

To su samo neka od brojnih pitanja na koje odgovor daje Zoran Panović u knjizi “Josip Broz Tito: Bilo jednom u Jugoslaviji”, prvoj iz edicije “Velike biografije – Političari i revolucionari: Najvažnije ličnosti naše istorije”, koju će svi čitaoci Nedeljnika dobiti na poklon u četvrtak, 21. maja.

Nedeljnik će u narednih pet sedmica čitaocima pokloniti ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” očekuju vas priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću i Dragoljubu Draži Mihailoviću.

“Tito je ipak umro na vreme. Da je bio mlađi, pa nekim slučajem na vlasti dočekao pad Berlinskog zida, teško da bi prošao baš kao Čaušesku (iako bi bilo tih zahteva), ali ne bi prošao ni mnogo bolje od Todora Živkova. Možda bi završio i u kućnom pritvoru”, piše Zoran Panović u prvom od 17 poglavlja knjige “Bilo jednom u Jugoslaviji”, neobične i celovite biografije doživotnog predsednika SFRJ.

“Otporom sovjetskom hegemonizmu 1948. godine, a kasnije i liderskom ulogom u Pokretu nesvrstanih, Tito je Jugoslaviji osigurao renome i uticaj objektivno nesrazmeran njenoj realnoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj moći. Međunarodni ugled omogućio je Titu da uspesima spoljne kompenzuje nedostatke unutrašnje politike. Taj ugled podsticajno je delovao i na jačanje Titovog kulta…”, piše Panović.

Klik na sliku za uvećanje

Prva knjiga iz edicije “Velike biografije” dobija se na poklon uz svaki primerak Nedeljnika od četvrtka, 21. maja.

Čitaoce potom očekuju:

28. 5. – Milan Stojadinović: Ekonomski reformator ili profašistički premijer?

4. 6. – Milovan Đilas: Anatomija jednog disidenta

11. 6. – Aleksandar Ranković – Srpski mit, jugoslovenska tragedija

18. 6. – Dragoljub Draža Mihailović: Izdani saveznik, Đeneral u tajnom arhivu CIA

1 KOMENTAR

  1. interesujeme da li ce ova edicija biti dostupna i putem novinarnice, posto uz danasnji broj nisam dobio prvu knjigu.

Comments are closed.