Istraživanje: Posle Sinofarma bezbedno da se primi treća doza Fajzera

  0

  Vakcina Sinofarm je efikasna protiv delta soja korona virusa, ali nakon nje potpuno bezbedno može da se primeni i treća doza Fajzera, pokauzuje rezultat istraživanja koja su poslednjih meseci sprovedena u Šri Lanci i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, jednoj od zemalja koja je među prvima i najmasovnije sprovela imunizaciju kineskim cepivom, piše Blic.

  “Odgovor imunološkog sistema je bio veoma jak kada je dvostruka doza Sinofarma dopunjena vakcinom fajzer”, obelodanili su tamošnji mediji rezultati istraživanja.

  O mešanju vakcina se u poslednje vreme sve češće govori i u Srbiji, Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju je čak predložio da bi građani kao treću dozu, bez obzira na prve dve, trebalo da dobiju cepiva zasnovana na informacionoj platformi RNK, a to je kod nas samo Fajzer, te Moderna koja bi uskoro trebalo da bude odobrena i u Srbiji.

  “Šest meseci je minimum koji treba da prođe da bi se primila treća doza. Preporuka je vezana za vakcine koje su na bazi RNK, to su Fajzer i Moderna, to su vakcine koje su do sada najviše ispitane i objavljeni su rezultati istraživanja. Za bilo koju da je primljena do sada, kao treća doza se preporučuje neka od ove dve”, rekao je nedavno dr Predrag Kon.

  Krizni štab za borbu protiv kovida-19 treću dozu je preporučio samo za hronične bolesnike, dok će svi ostali morati da sačekaju dok ne stignu dodatni rezultati istraživanja koja se sprovode u mnogim zemljama širom sveta.

  Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata pre nekoliko dana je odobrilo vakcinisanje kineskom Sinofarm vakcinom i dece uzrasta od tri do 17 godina. Mnoge zemlje su ranije uvele cepljenje mališana, ali isključivo Fajzerom.

  Kako su saopštili iz Emirata, ovakva odluka je doneta nakon ispitivanja u kojem je učestvovalo 900 dece.