Istraživanje: Bezbedno uporedo primanje vakcina protiv kovida i gripa

  0
  Foto: Profimedia

  Bezbedno je da se primi vakcina protiv kovida 19 i vakcina protiv gripa u isto vreme i to ne utiče negativno na imunološki odgovor koje one izazivaju, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno danas.

  Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, pokazala je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umereni, u testiranju koje je sprovedeno sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovid-19 koju proizvode Fajzer i Biontek ili AstraZeneka, prenosi Rojters.

  Istraživanje je obuhvatilo 679 volontera na 12 lokacija širom Engleske i Velsa, a objavljeno je kao radna verzija rada , koji će biti objavljen u časopisu Lanset.

  Britanija i druge zemlje severne hemisfere spremaju se za tešku zimu i mogućnost povećanja broja slučajeva gripa s obzirom na to da su ublažena ograničenja kovid-19 koja se odnose na socijalno distanciranja.

  Treće doze vakcine protiv kovid-19 u Britaniji trenutno dobijaju starije i osetljive osobe kao i zdravstveni radnici, dok je vlada premijera Borisa Džonsona takođe najavila najveći program vakcinacije protiv gripa u istoriji u toku ove godine.