Iranski bezbednjak: “Izrael koristio elektronske uređaje da sa daljine ubije naučnikastvo iranskog naučnika…”

0
AFP PHOTO / HO / KHAMENEI.IR / Profimedia

 (Beta-AP) – Visoki iranski bezbednosni zvaničnik optužio je danas Izrael da je koristio elektronske uredjaje da sa daljine ubije naučnika koji je osnovao vojni nuklearni program Islamske republike 2000-tih godina.

Ali Šamkami, sekretar Vrhovnog nacionalnog saveta Irana je to rekao na sahrani Mohsena Fahrizadeha u Teheranu.

Njegova izjava drastično menja izveštaj o ubistvu Fahrizadeha imajući u vidu da su vlasti najpre rekle da je eksplodirao kamion i da su naoružani ljudi potom otvorili vatru i ubili ga.

Državna iranska TV Pres na engleskom jeziku je ranije javila da je oružje nadjeno na mestu napada imalo oznake i specifikacije izraelske vojne industrije.

Arapski kanal državne TV Al Alam je javio da je korišćeno oružje kontrolisao satelit, a tu tvrdnju je u nedelju objavila i poluzvanična novinska agencija Fars.

Mediji nisu ponudili dokaze za te navode.
“Na nesreću operacija je bila vrlo komplikovana i izvedena je korišćenjem elektronskih naprava. Ni jedna osoba nije bila prisutna na poprištu”, rekao je Šamkami državnoj TV.
On je takodje optužio iransku organizaciju u izgnanstvu Mudžahedin e Halk da ima ulogu u tome, ali nije obelodanio detalje. Ta organizacija nije odmah odgovorila na zahtev da komentariše.

Verska ceremonije je održana u otvorenom delu iranskog Ministarstva odbrane, a Fahrizadeh je potom pokopan u dvorištu džamije Imamazadeh Saleh na severu glavnog grada Irana.