Ipak nije šala: FBI priprema izveštaj o kineskom hakovanju podataka o vakcinama

0
Foto: Profimedia

FBI i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD pripremaju izveštaj koji optužuje kineske hakere za pokušaj hakovanja podataka o američkim istraživanjima koronavirusa, dok i na desetine drugih država, širom sveta, preusmerava rad hakerskih i obaveštajnih službi na pronalažanje bilo kakvih informacija o virusu, prenosi Njujork tajms.

Nacrt javne opomene, za koju zvaničnici tvrde da će biti objavljena u narednim danima, ukazuje da Kina “nezakonitim sredstvima” traga za “dragocenim podacima o javnom zdravstvu koji se odnose na lečenje i testiranje (koronavirusa), kao i vakcinu”. Iz Trampove administracije tvrde da se kineski hakeri fokusiraju na podatke univerzitetskih i privatnih laboratorija.

SAD i Velika Britanija su nedavno objavile zajedničko upozerenje da uobičajena meta hakerskih napada jesu “farmaceutske kompanije, akademije i medicinske istraživačke organizacije”, a iako nisu imenovali određene države, formulacija je bila takva da asocira na sajber napade koji dolaze iz Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje.

Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na bivše i sadašnje zvaničnike američkih obaveštajnih službi, odluka o iznošenju konkretne optužbe protiv kineskih državnih hakerskih timova deo je šire strategije odvraćanja koja uključuje i Sajber komandu SAD (Sajberkom).

Po ovlašćenjima koje im je dodelio američki predsednik Donald Tramp, Sajberkom ima resurse upada u sisteme inostranih država, kako bi izvršio hakerske kontranapade. Recimo, kao kada su članovi Sajberkoma pre mesec i po dana napali rusku elektroenergetsku mrežu u odogovru na prethodne upade ruskih hakera u sisteme SAD.

Međutim, nije jasno da li su hakerski timovi SAD adekvatno odogovorili kineskim sajber grupama, uključujući i one koje su povezane sa kineskim državno-bezbedonosnim strukturama.

Predstojeće upozerenje američkih obaveštajnih službi je i nastavak napora Trampove administracije da Kinu optuži za izvor pandemije koronavirusa i iskoršćavanje njenih posledica.

U skladu sa tim, državni sekretar Majk Pompeo je nedavno izjavio da postoje “ogromni dokazi” da je virus došao iz laboratorije u Vuhanu.

Takođe, stručnjaci za bezbednost smatraju da, iako je primećen porast hakerskih napada iz Kine koji pokušavaju da ukradu informacije o potencijalnoj vakcini ili efikasnom lečenju koronavirusa, oni svakako nisu jedini.

Iranski hakeri su nedavno primećeni u pokušaju napada na kompaniju Gilead koja proizvodi lek remdesivir – potencijalno efikasan u lečenju koronavirusa – a vladini zvaničnici i predstavnici Gileada do sada nisu komentarisali da li je napad, o kome je prvi izveštavao Rojters, bio uspešan.

Iranski hakerski timovi su optuženi i od izraelskih bezbedenosnih službi za neuspeli pokušaj prekida vodosnabdevanja u raralnim delovima Izraela, iako ni službe, a ni mediji nisu ponudili bilo kakve dokaze.

Sajber prostor je sve haotičniji, a koronavirus je potpuno preusmerio rad hakerskih organizacija i obaveštajnih službi mnogih država.

Vijetnamski hakeri su u skorije vreme fokusirani na kampanju protiv kineskih vladinih zvaničnika koji upravljaju odgovorom na koronavirus u Kini, a hakerski timovi iz Južne Koreje uglavnom ciljaju Svetsku zdravstvenu organizaciju i zvaničnike iz Japana, SAD i Severne Koreje.

Stručnjaci za sajber kriminal situaciju u sajber prostoru opisuju kao “slobodu za sve”, koja se proširila i na zemlje sa zaostalim poznavanjem sajber kriminala.

“Ovo je globalna pandemija, ali nažalost, države je ne tretiraju kao globalni problem, već svi sprovode široko prikupljanje obaveštajnih podataka o farmaceutskim istraživanjima, narudžbama maski za lice i informacijama koje ukazuju na napredak zemalja u borbi protiv pandemije. Nusu sasvim jasni ni ciljevi, a borj napada je astronomski, kao i mete”, rekao je rekao je direktor Agencije za sajber inteligenciju i bivši analitičar obaveštajnih službi SAD Džastin Fajer.