U KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“ po prvi put u našoj zemlji primenjena je inovativna tehnika endoskopske drenaže pankreasne pseudociste uz pomoć metalnih stentova velikog promera. Primena ove minimalno invanzivne procedure sa nižim stepenom komplikacija u perspektivi će zameniti hiruške tehnike koje nose visok rizik po pacijenta tokom same operacije, ali i u postoperativnom periodu.

Proceduru plasiranja metalnog stenta velikog promera kroz zid želudca pod navođenjem endoskopskog ultrazvuka, po prvi put na ovim prostorima izveo je subspecijalista gastroenterologije, asistent Dr sci med Nikola Panić pod nadzorom našeg poznatog stručnjaka iz ove oblasti Dr Milutina Bulajića koji je specijalno za ovu priliku došao sa Sardinije (Italija) gde rukovodi klinikom za gastroenterologiju u okviru bolnice Mater Olbia. Minimalno invazivni endoskopski pristup primenjen u ovom slučaju, osim što se odlikuje nižim stepenom komplikacija, omogućava i efikasnu primenu terapije koja je do sada bila rezervisana isključivo za hirurški pristup.

Pseudociste koje spadaju u grupu ozbiljnih komplikacija pankreatitisa sa sobom nose trajne i ozbiljne simptome u smislu bolova u trbuhu i rizika od infekcije, i ne samo da smanjuju kvalitet života nego mogu ugroziti i sam život pacijenta.

„Ovakve komplikacije su do sada u našoj zemlji rešavane različitim hirurškim tehnikama koje su bile skopčane sa visokim intraoperativnim i perioperativnim rizikom i varijabilnim stepenom uspeha, te nas veoma raduje što ćemo našim pacijentima od sada moći da ponudimo ovu inovativnu proceduru visokog stepena uspešnosti, uz mnogo lakši oporavak“, izjavio je dr Nikola Panić.

Ovim se KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“ još jednom potvrdio kao jedna od vodećih institucija u našoj zemlji u zbrinjavanju obolelih od bolesti gastrointestinalnog trakta, i pokazao da visok nivo zdravstvene zaštite koji je građanima naše zemlje nudio kao COVID bolnica, postiže i u lečenju non-COVID pacijenata podižući lestvicu kvaliteta svojih usluga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.