(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci za Srbiju, “zaravnjena kriva rezultat poštovanja mera”, “nova kovid bolnica do 1. decembra”…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 1. avgusta registrovano ukupno 25.882 slučajeva koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je 9.109 pacijenata, od čega je njih 330 bilo pozitivno.

Na respiratoru je 159 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo još devet osoba zaraženih koronavirusom.

U Srbiji je trenutno 4.256 hospitalizovanih.

NOVA KOVID BOLNICA DO 1. DECEMBRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na početku izgradnje još jedne KOVID-bolnice, u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” kod Beograda, rekao da će izgradnja biti završena do 1. decembra.

Bolnica od 18.000 kvadratnih metara, imaće 200 mesta za intenzivnu negu i 800 za poluintenzivnu. Posle epidemije moći će da se koristi za druge namene, jer će imati i salu za porođaje i kardiološku angio-salu.

Izgradnja zgrade će koštati više od 27 miliona evra, a na to treba dodati opremu, rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će Srbija među prvima dobiti vakcinu protiv koronavirusa i rekao da je država dala zdravstvu stotine miliona evra da bi smanjila pritisak na medicinske radnike.

Govoreći o drugim temama, Vučić je naveo da su prihodi državnog budžeta tokom jula bili bolji i od “najboljih projekcija”, a da prve procene za drugi ovogodišnji kvartal ukazuju da će Srbija po stanju BDP biti “druga u Evropi”.

“Ispred nas je samo Litvanija… Naša prva procena se pokazala kao pesimistična i očekujemo pad bruto domaćeg proizvoda (u drugom kvartalu) od minus 6,3 do 6,5 odsto, a ukupno očekujemo pad od oko 9,0 odsto u prvom polugodištu”, rekao je Vučić.

(Beta)

“NE ISKLJUČUJEM MOGUĆNOST ONLAJN NASTAVE”

Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost onlajn nastave u novoj školskoj godini zbog epidemije koronavirusa i navodi da će đaci ići u školu ukoliko budu postojali uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja, prenosi RTS.

“Još ne mogu da odgovorim da li će deca ići u školu. Voleli bismo da idu. Važno je da ulažemo u obrazovanje i znanje, da deca rade i bilo bi dobro da idu u školu. Ako budu postojali dobri uslovi koji garantuju sigurnost i očuvanje zdravlja, deca će ići u školu”, rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

On navodi da epidemiološka situacija još nije zadovoljavajuća, iako su se stvari stabilizovale.

Vučić kaže da je sada u bolnicama širom Srbije manje problema, ali da i dalje ima veliki broj mrtvih od korona virusa, što je, kako navodi, posledica događaja sa početka jula.

DR KON: ZARAVNJENA KRIVA JE REZULTAT POŠTOVANJA MERA

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon izjavio je da je situacija kada je reč o epidemiji koronavirusa daleko od povoljne, ali da je epidemiološka kriva zaravnjena zahvaljujući primeni mera.

“Prvi put primenjujemo ovakve mere, dakle samo maske, i vidimo da opadanje broja zaraženih ide polako i verovatno će to opadanje duže trajati nego u prvom udaru”, rekao je Кon za TV Prva.

Dr Кon je dodao da je utisak da ćemo stalno imati opadanje broja zaraženih dok se primenjuju mere, a da će dalja situacija onda zavisiti od ponašanja i primene mera.