(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 6.000 zaraženih, “zaraženo oko 5.000 đaka”, šta je odlučeno o onlajn nastavi i produženju raspusta?

0
Foto Profimedia/ Waldemar ThautArchive: Panthermedia

U poslednja 24 sata, u Srbiji je na koronavirus testirano 22.574 osoba, od kojih je pozitivno 6.217 dok su, nažalost, 65 osobe preminule.

Na respiratorima je 277 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 27,54 odsto.

Tim za škole: “Kombinovana nastava u srednjim školama u šest lokalnih samouprava”

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se “Drugi model” organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava – Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

„Drugi model“ nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

„Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaje se da se u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje „Prvi model“ organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 21. oktobra do 28. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.388 (0,57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 102 (0.25%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 998 (2.45%) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 143 (0.35%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ružić: “Zaraženo oko 5.000 đaka, bez uvođenja onlajn nastave za sada, situacija uopšte nije alarmantna…”

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je oko 5.000 dece školskog uzrasta zaraženo koronavirusom, što je oko 0,6 odsto i ocenio da situacija nije alarmantna.

“Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevim uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja obolevanja kod dece i do većeg broja prijema kod pedijatara”, rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ružić je rekao da je održan sastanak Tima za škole, sa medicinskim delom Kriznog štaba o merama koje bi mogle da naprave “pauzu” i kada je reč o obrazovnom sistemu.

“Da pokušamo da i taj ulazak virusa spolja, jer virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega i to se vidi po brojevima”, dodao je Ružić.

Ukazao je da je jedan od modela uvođenje onlajn nastava, ali da se to još nisu odlučili.

“Što se tiče ideje o produženom jesenjem raspustu – to je model koji će biti razmatran na sednici Kriznog štaba koja će biti održana početkom iduće nedelje. Ukoliko se još neke mere budu predložile i usvojile mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva”, naglasio je on.

Na pitanje očekuje li da se produžetkom raspusta prekine lanac transmisije, Ružić je rekao da je uveren da je to dovoljno, kao i da je tačno ono što epidemiolozi govore.

“Taj lanac transmisije se ne događa u obrazovnom sistemu, događa se u opštoj populaciji van obrazovnog sistema, ali će svakako ta pauza pomoći, kao i primena kovid propusnica, da se iskoristi na najbolji mogući način i da se vide efekti tog uvođenja u smislu podizanja broja vakcinisanih”, istakao je Ružić.

Govoreći o tome kako će se sprovoditi nastava sledeće nedelje, on je naveo da će danas biti objavljeno saopštenje Tima za škole.

Na pitanje kako da se utiče na roditelje koji ne prijavljuju da su im deca zaražena, Ružić je rekao da se pokušava na svaki način da se dopre do njih.

“Mislim da ukoliko takvih roditelja ima to nije predmet rada Ministarstva prosvete. Moje lično mišljenje je da jedno takvo neodgovorno ponašanje zaista zaslužuje sankciju, a mi ne sankcionišemo roditelje”, naglasio je Ružić.

Kon: “Da dve doze vakcine nisu dovoljne smo shvatili u junu, na osnovu podataka iz Izraela…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da same kovid propusnice “ne rešavaju ništa” i ponovio da je za značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji neophodno zatvaranje na 10 dana, “svega osim onog što je neophodno za životne potrebe”.

Kon je za današnji Blic ponovio da se značajnije poboljšanje epidemiološke situacije u Srbiji ne može očekivati “sve dok se ne uvedu nove restriktivne mere i poveća obuhvat vakcinacije”.

“Stojimo stabilno na visokom nivou i ne vidi se trend opadanja. Zato smatramo da je neophodno zatvaranje na 10 dana svega osim onoga što je neophodno za životne potrebe a apsolutni minimum da bi moglo da se očekuje ozbiljnije delovanje mera jeste da kovid propusnice važe 24 sata”, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Upitan kako je moguće da je i pored vakcinacije broj umrlih prethodnih dana gotovo identičan kao prošlog decembra kada cepiva nije bilo, Kon je rekao da dve doze vakcine “nisu dovoljne” što se kako je dodao, shvatilo tek u junu na osnovu podataka iz Izraela.

“Dve doze nisu bile dovoljne da spreče infekciju, da dođe do zaražavanja pa i da spreče mogućnost prenošenja među onima koji su vakcinisani. Tako smo dočekali ovaj virus potpuno raširenih ruku, ne poštujući nikakve mere preko leta što je dovelo do povećanja njegove snage, potencijala”, rekao je epidemiolog.