(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 6.000 zaraženih, Moderna radi na vakcini protiv omikrona, “virus se intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira”

0
EPA-EFE/Jesus Diges

U poslednja 24 sata registrovano je 6.423 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 20.918 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 55 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 146 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj poztivnih u odnosu na broj testiranih iznosi 30,70 odsto.

“Sve kad prođe, niko od njih neće se ponositi što je bio u Kriznom štabu. Što su falsifikovali podatke, što su služili politici…”: Dr Zoran Radovanović za novi Nedeljnik

O virusima i politici, o Predragu Konu, Danici Grujičić i Srđi Jankoviću, o tome kako je kada govori za „Njujork tajms“ a u Srbiji je na “crnoj listi”, o tome zašto je Tito bio mudriji, o stvarnom bilansu pandemije po Srbiju i srpsko društvo, o pedesetoj godišnjici variole vere i trećoj godini kovida-19…

… i o kraju pandemije i povratku normalnom životu

Sa dr Konom ste pisali knjigu i prijatelji ste, kolege i polemisali ste tokom pandemije zbog različitih mišljenja. Da li se čujete sada sa njim i da li ste u kontaktu?

Kad sam pisao drugo izdanje knjige „Grip”, ponudio sam mu da bude koautor, jedva je dočekao i bio mi je zahvalan jer je to bila prilika da iznese svoje viđenje. Onda sam ga vodio na PANU (Pasuljska akademija novinara i umetnika), okupljanja petkom, gde dolaze sa Studija B, dosta književnika, novinara, umetnika… Ali posle su mi rekli: “Čuj, on više da ne dolazi.” Ne bi se on ni usudio, zna da je nepopularan. Ali imali smo dobre odnose.

Ranije smo se redovno, eto do tog drugog talasa, čuli i razmenjivali poruke. Sreo sam ga pre mesec dana na promociji knjige Backa Gregorića. Ja sam govorio a tamo je bio i Peca. I posle mi je prišao i rekao ‘da je red da se pozdravimo’. Rekao sam ‘svakako’. Žao mi je ali sam dva puta u ime „Ujedinjenih protiv kovida“ napisao njemu i Srđi (dr Srđa Janković) pismo, 50 pitanja – dosta neprijatnih. Rekli su da će da odgovore. Nisu.

Sve kad prođe, niko od njih neće se ponositi što je bio u Kriznom štabu. Što su falsifikovali podatke, jer tu nema opravdanja, što su služili politici i prikazivali epidemiološku situaciju kako im odgovara.

Veliki intervju sa dr Zoranom Radovanovićem objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 17. februara

Moderna radi na vakcini protiv omikrona

Modernina buster vakcina namenjena spefično za omikron soj mogla bi biti spremna do avgusta, prenosi Rojters.

Generalni direktor te američke biotehnološke kompanije kaže da se još prikupljaju klinički podaci kako bi se utvrdilo da li bi ta vakcina ponudila bolju zaštitu od postojeće.

Kako ističe britanska agencija, početni rezultati studije pokazuju da cepivo specifično za omikron zasad ne nudi bolju zaštitu.

Modernine vakcine koriste mRNK tehnologiju koje izazivaju imuni odgovor, slične cepivu koje je razvio Fajzer-Bjontek.

Rekapitulacija

I dalje zabrinjava veliki broj pacijenata u crvenim zonama, na respiratorima, kao i broj preminulih. Po broju pozitivnih na koronavirus u odnosu na broj testiranih, epidemijska situacija je iz dana u dan povoljnija.

Lekari ponavljaju da je uz poštovanje protivepidemijskih mera i dalje najvažnija vakcinacija.

Epidemiolog Кliničkog centra Srbije Vesna Mioljević rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna.

Virus se intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira, rekla je Mioljevićeva.

Direktor Кlinike za pulmologiju, doktor Mihailo Stjepanović kaže da praktično svakoga dana na Кliniku dođe pacijent sa post-kovid simptomima.