(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 2.000 zaraženih, strah od omikrona, briga zbog predstojećih praznika…

0
(Beta/AP Photo/Matthias Schrader, File)

U poslednja 24 sata registrovano je 2.211 novih slučajeva koronavirusa.

Potvrđeno je da su preminule 53 osobe.

Prema poslednjim inofrmacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 212 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 16,00 odsto.

Kon: Omikron pokazuje da će koronavirus opstati i da će nam se stalno vraćati

"Pojava nove varijante virusakorona koja je nazvana omikron pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati", izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Kako je rekao, do sada se zna da su promene vezane za takozvani RBD faktor, odnosno mesta koja su značajna za mesta spajanja sa ćelijom i ulaska virusa u ćeliju.

"To znači verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže", rekao je dr Predrag Kon, ističući da je sada važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu, prenosi RTS, pozivajući se na agenciju Tanjug.

Dr Kon upozorava da pojave nove varijante koronavirusa ne sme da se ignoriše, pogotovu što se pokazalo da je broj mutacija 32, što je značajno više u odnosu na dosadašnje mutacije kojih je bilo do 10.

Prema njegovim rečima, veliko pitanje je koliki potencijal ima omikron varijanta i koliko će imati snagu da se proširi po čitavom svetu, međutim, kako kaže, nekih promena će biti sigurno.

Raspust i novogdišnji praznici

Situacija sa pandemijom se stabilizovala i sledeće nedelje nastavu će u školama neposredno slušati svi đaci - i srednjoškolci i osnovci.

Epidemiolozi upozoravaju da ulazimo u period nepovoljnih epidemijskih događaja - zima, sudar virusa gripa i korone, period slava i praznika, te da zbog toga zimski raspust za učenike treba da počne ranije - 20., a ne 31. decembra.

"Otprilike u vreme katoličkog Božića naši ljudi koji rade na zapadu dolaze u našu zemlju, tamo je eksplozija delta plus soja koronavirusa, koji mi još ovde nismo utvrdili da cirkuliše, ali mislimo da je tu, ali nema dominaciju", rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Moderna: “Brzo ćemo razviti buster dozu vakcine za novootkriveni soj virusa omikron…”

Kompanija Moderna saopštila je da namerava da razvije buster dozu anktikovid vakcine specijalno usmerene na novi soj omikron, detektovang u Južnoj Africi i koji je Svetska zdravstvena organizacija označila kao “zabrinjavajući”.

“Moderna će brzo razviti kandidata za vakcinu za buster dozu specifičnu za soj omikron”, navela je američka kompanija u saopštenju.

Savetodavni panel Svetske zdravstvene organizacije (SZO) klasifikovao je danas novi soj kovida-19, otkrivenog u Južnoj Africi, kao “zabrinjavajući” i visoko prenosiv virus, i nazvao ga omikron.

Delta soj virusa koji je postao najrasprostranjeniji na svetu je u istoj kategoriji.

Brojne zemlje sveta uključujući SAD, Kanadu, EU i druge uvele su restrikcije putovanja iz zemalja na jugu Afrike zbog novog soja virusa.

Šekler: "Jefitn televizor i korona..."

Virusolog Milanko Šekler smatra da euforija zbog praznika, dovodi ljude u situaciju da pogreše.

"Svako veselje, svaki emotivni pristup bilo čemu dovodi do toga da se mi opustimo i da uradimo neke stvari koje ne bismo nikada sebi dopustili u nekim normalnim, redovnim okolnostima, u tom raspoloženju pretprazničnom popusti i pažnja i sve", rekao je Šekler. 

"Ne bi bilo prvi put. Ista stvar se desila i prošle godine. Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu i završite na Bežanijskoj kosi. Hvala Bogu, ima mesta u kovid bolnicama", dodao je Šekler.

U srpskim sredinama na KiM 65 novobolelih od kovid-19

U srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 65 novih slučajeva infekcije koronavirusom među testirane 162 osobe, tako da je trenutno 538 aktivnih, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, prenosi RTS.

Od poslednjeg izveštavanja nema preminulih, a od izbijanja epidemije život je od kovida 19 izgubilo 185 osoba.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice - 20, Zvečana - 7, Leposavića - 15, Zubinog Potoka - 12, Gračanice Štrpca po tri, Gnjilana - 2 iz Prilužja, Prizrena i Kosovske Kamenice po jedna.

Iz izolacije je izašlo 80 osoba. Ukupno obolelih u srpskim sredinama od izbijanja epidemije je 8.003.