(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 2.000 novozaraženih, kako će izgledati nastava u školama, koje vakcine će biti na raspolaganju…?

0
Foto: Profimedia

Nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba sve su postojeće mere ostale na snazi, ali epidemiolozi ističu da je trenutna situacija u zemlji nešto bolja nego što je bila.

Pratite najvažnije vesti o koronavirusu na jednom mestu.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 13.323 osobe, od kojih je 2.142 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 29 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 189 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 16,07 odsto.

Najviše novozaraženih u Beogradu, raste broj novih slučajeva u Novom Sadu i Nišu…: Koronavirus po gradovima

Dr Stevanović: “Epidemiološka situacija konačno stabilizovana…”

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović kaže da je situacija konačno stabilizovana, odnosno da je broj obolelih od kovid-19 koji zahtevaju bolničko lečenje u ravnoteži sa brojem onih koji se uspešno oporavljaju i otpuštaju sa bolničkog lečenja.

Stevanović je rekao da je to omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju. 

On je istakao da se od beogradskih bolnica iz kovid sistema u svoju redovnu funkciju vraćaju Institut za reumatologiju, kao i Institut za ortopediju “Banjica”, koji je posebno značajan s obzirom na vremenske uslove.

“Prvi prioritet je bio obezbediti pražnjenje ‘Banjice’ i najverovatnije tokom vikenda će se završiti i postupak premeštaja pacijenata koji su još tamo, kompletna dezinfekcija i pripreme da se Institut vrati svojim redovnim aktivnostima”, rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Ostale kovid bolnice nastavljaju da rade u aktuelnom obimu, a dalje odluke o smanjenju ili povećanju kapaciteta biće donošene u skladu sa razvojem situacije.

Dok je više hiljada u bolnici, situacija je i dalje za oprez

Ipak, kaže, dok je više hiljada obolelih od korone na bolničkom lečenju, a više stotina pacijenata na respiratoru, situacija je i dalje za veliki oprez.

Rekao je da je broj pregleda prethodne i noći pre toga veći nego prazničnih dana, jer građani uglavnom praznicima i vikendom izbegavaju odlazak lekaru, pa otuda i pad u broju pregleda na prijemno-trijažnim mestima za praznike, od 31. decembra do 8. januara.

“Tada su dolazili samo izuzetno bolesni, koji nisu mogli da ostanu kod kuće, ali prethodna dva do tri dana, taj broj raste”, rekao je Stevanović novinarima posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja.

Dodao je da brojevi svaki dan osciliraju, ali i istakao da ukupan broj hospitalizovanih, koji je veći od 5.000, govori u prilog velikog opterećenja sistema, i potrebe da svi i dalje budemo odgovorni.

Stevanović je naveo i da su intenzivne nege vrlo opterećene, kapaciteti su izuzetno napregnuti, ali mesta ima za sve kojima to bude potrebno.

“Dok je broj obolelih na bolničkom lečenju više hiljada, a par stotina bolesnika na intenzivnoj nezi, situacija je za veliki oprez i zajedničku odgovornost”, rekao je Stevanović.

Koje će vakcine stići u Srbiju?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je objasnio koje su vakcine već dogovorene, a o kojima se pregovara.

Za Fajzerovu vakcinu je objasnio da je ona plaćena i da je zbog toga omogućeno da se građani njom vakcinišu, nije, kako je naglasio, “dobijena”.

Istakao je i da će na raspolaganju biti „nešto manje“ vakcina Sputnjik iz Rusije nego što je planirano, dodajući i da je pisao kineskom predsedniku Si Đinpingu za kinesku vakcinu.

“Krenućemo i u razgovore sa Astra Zenekom”, najavio je Vučić i ocenio da su sve vakcine dobre.

Dodao je da se „naslušao svakavih ludosti“, ali još nije čuo takvu da će biti zabranjena putovanja onima koji su eventualno vakcinisani ruskom vakcinom.

Banjska lečilišta se vraćaju svojoj osnovnoj nameni

Epidemijska situacija je konačno stabilizovana, i uravnotežen je broj prijema i otpusta pacijenata u bolnicama zaključeno je posle sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je da je to omogućilo da se kapaciteti zdravstvenih ustanova u banjiskim lečilištima, koji su bili značajan oslonac u kovid sistemu, vrate u svoju redovnu funkciju.

On je istakao da se od beogradskih bolnica iz kovid sistema u svoju redovnu funkciju vraćaju Institut za reumatologiju, kao i Institut za ortopediju “Banjica”, koji je posebno značajan s obzirom na vremenske uslove.

“Prvi prioritet je bio obezbediti pražnjenje Banjice i najverovatnije tokom vikenda će se završiti i postupak premeštaja pacijenata koji su još tamo, kompletna dezinfekcije i pripreme da se Instutut vrati svojim redovnim aktivnostima”, rekao je Stevanović.

Ostale kovid bolnice nastavljaju da rade u aktuelnom obimu, a dalje odkuke, o smanjenju ili povećanju kapaciteti, biće donošene u skladu sa razvojem situacije.

Prijave za vakcine

Na portalu e-Uprava jutros se do 08.10 prijavilo 85.528 građana Srbije za vakcinaciju protiv kovida 19, rečeno je Tanjugu u Кancelariji za IT i e-Upravu.

Nova elektronska usluga za građane – iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona, puštena je juče na adresi www.uprava.gov.rs.

Prijavljivanje građana nije vremenski ograničeno, a oni koji su iskazali interesovanje, mogu i da ga povuku ili promene.

Za starije građane koji se ne snalaze u popunjavanju elektronskih formulara, to mogu da učine mlađi ukućani. Takođe, od četvrtka počinje sa radom kontakt centar gde će građani moći telefonski da se prijave.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!