Počinje nastava: Kako će deca ići u školu, koliko će trajati časovi i da li će moći da se izabere onlajn…

2
Profimedia/Ilustracija

Nastava u drugom polugodištu odvijaće se po istom principu kako su osnovci i srednjoškolci krenuli od septembra. U Ministarstvu prosvete kažu da će ovaj model ostati dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje nastave, odnosno ono na koje smo navikli – đaci u učionicama. To prvenstveno zavisi od kretanja krive broja zaraženih.

Važna informacija za roditelje je i da i dalje ostaje opcija da se đaci opredele da školu pohađaju isključivo onlajn, a roditelji u tom slučaju pravo ostvaruju uz obrazloženje školi o razlozima zbog kojih su se odlučili za nastavu na daljinu.

Sastanak u Ministarstvu prosvete na kome je definitivno precizirano kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu održan je danas.

Ovo je 5 ključnih stvari koje je potrebno da znate o drugom polugodištu koje počinje 18. januara, piše Blic.

1.MLAĐI OSNOVCI

Najmlađi đaci od prvog do petog razreda osnovne škole nastavu pohađaju kao i do sada, svakodnevno u učionicama.

2.STARIJI OSNOVCI

Stariji osnovci od petog do osmog razreda imaju kombinovani model, koji se može razlikovati od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet. Generalno, kombinovani model podrazumeva da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnjem iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou. S druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer samo tri časa dnevno. Svaka škola opredeljuje se za neku od verzija kombionavanog modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

3.SREDNJOŠKOLCI

Srednjoškolci takođe imaju kombinovani model. To praktično znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn. Diskutabilno je bilo samo da li da se izmeni ova dosadašnja dinamika nastave srednjoškolaca. Razmatrana je mogućnost da i oni tokom nedelje imaju kombinaciju dva oblika nastave. Međutim, i za srednje škole je prelomljeno da ostane kako je bilo. Razlog je smanjivanje mogućnosti transmisije virusa kovid 19 jer se srednjoškolci više kreću, izlaze… ali i zbog same organizacije predavanja jer su profesori uspešno razradili model nedeljne promene nastave.

4.ČASOVI

Svi časovi su skraćeni i traju 30 minuta.

5.ISKLJUČIVO ONLAJN

I u drugom polugodišrtu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost. U tom slučaju potrebno je školi uputiti zahtev sa obrazloženjem zašto dete ne može da dolazi na nastavu u školu.

2 KOMENTARA

  1. Да није “короне” не бисмо знали шта је настава преко ТВ. А показало се да има и добрих ствари. И родитељи и деца су се виђали више него раније. Тако да је већ уобичајена слика детета поред таблета, са слушалицама на ушима. И сами се укључују на сајт школе и слушају наставника. Не беже са часова. И не трпе “вршњачко насиље”.

  2. Kao i obicno,bolesno..deca su u drugom planu..uzas,pre podne moraju da gledaju nastavu,onda odu u skolu..ispada da 10h provedu u nastavi..kada da uce?!nastavnici traze da se glwda tv,jer kasne gradivo nije smanjeno,znqvi mogu sa 10 dana u skoli i casom od 30min da sve postignu?!znaci do godine kad ovo prodje ne treba da idu do juna nego se raspuste u aprilu jer ce proci gradivo?!?bolesnici od ministarstva.bolje je deci bilo on line sa kamerama isti djavo ali sigurniji..no,roditelji su uvlakaci koji gledaju da se ne zamere nastavnicima..uzas

Comments are closed.