Počinje nastava: Kako će deca ići u školu, koliko će trajati časovi i da li će moći da se izabere onlajn…

2
Profimedia/Ilustracija

Nastava u drugom polugodištu odvijaće se po istom principu kako su osnovci i srednjoškolci krenuli od septembra. U Ministarstvu prosvete kažu da će ovaj model ostati dok se ne steknu uslovi za normalno odvijanje nastave, odnosno ono na koje smo navikli – đaci u učionicama. To prvenstveno zavisi od kretanja krive broja zaraženih.

Važna informacija za roditelje je i da i dalje ostaje opcija da se đaci opredele da školu pohađaju isključivo onlajn, a roditelji u tom slučaju pravo ostvaruju uz obrazloženje školi o razlozima zbog kojih su se odlučili za nastavu na daljinu.

Sastanak u Ministarstvu prosvete na kome je definitivno precizirano kako će se odvijati nastava u drugom polugodištu održan je danas.

Ovo je 5 ključnih stvari koje je potrebno da znate o drugom polugodištu koje počinje 18. januara, piše Blic.

1.MLAĐI OSNOVCI

Najmlađi đaci od prvog do petog razreda osnovne škole nastavu pohađaju kao i do sada, svakodnevno u učionicama.

2.STARIJI OSNOVCI

Stariji osnovci od petog do osmog razreda imaju kombinovani model, koji se može razlikovati od škole do škole, jer se formira u odnosu na kapacitet. Generalno, kombinovani model podrazumeva da đaci tri dana nastavu pohađaju u školi, a dva dana onlajn. Prema dosadašnjem iskustvu, odeljenja su deljena u dve grupe, od kojih jedna pohađa nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom. Grupe se rotiraju na nedeljnom nivou. S druge strane, bilo je i primera da đaci idu svaki dan u školu, ali skraćeno, na primer samo tri časa dnevno. Svaka škola opredeljuje se za neku od verzija kombionavanog modela u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

3.SREDNJOŠKOLCI

Srednjoškolci takođe imaju kombinovani model. To praktično znači da nedelju dana idu u školu, a nedelju dana pohađaju nastavu onlajn. Diskutabilno je bilo samo da li da se izmeni ova dosadašnja dinamika nastave srednjoškolaca. Razmatrana je mogućnost da i oni tokom nedelje imaju kombinaciju dva oblika nastave. Međutim, i za srednje škole je prelomljeno da ostane kako je bilo. Razlog je smanjivanje mogućnosti transmisije virusa kovid 19 jer se srednjoškolci više kreću, izlaze… ali i zbog same organizacije predavanja jer su profesori uspešno razradili model nedeljne promene nastave.

4.ČASOVI

Svi časovi su skraćeni i traju 30 minuta.

5.ISKLJUČIVO ONLAJN

I u drugom polugodišrtu, svi koji žele da nastavu pohađaju isključivo onlajn i dalje imaju tu mogućnost. U tom slučaju potrebno je školi uputiti zahtev sa obrazloženjem zašto dete ne može da dolazi na nastavu u školu.

2 KOMENTARA

  1. Да није “короне” не бисмо знали шта је настава преко ТВ. А показало се да има и добрих ствари. И родитељи и деца су се виђали више него раније. Тако да је већ уобичајена слика детета поред таблета, са слушалицама на ушима. И сами се укључују на сајт школе и слушају наставника. Не беже са часова. И не трпе “вршњачко насиље”.

  2. Kao i obicno,bolesno..deca su u drugom planu..uzas,pre podne moraju da gledaju nastavu,onda odu u skolu..ispada da 10h provedu u nastavi..kada da uce?!nastavnici traze da se glwda tv,jer kasne gradivo nije smanjeno,znqvi mogu sa 10 dana u skoli i casom od 30min da sve postignu?!znaci do godine kad ovo prodje ne treba da idu do juna nego se raspuste u aprilu jer ce proci gradivo?!?bolesnici od ministarstva.bolje je deci bilo on line sa kamerama isti djavo ali sigurniji..no,roditelji su uvlakaci koji gledaju da se ne zamere nastavnicima..uzas

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime