(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 1.300 zaraženih, ugostitelji počinju sa radom i u zatvorenom, vakcine i vaučeri u “Ušću…

0
Foto: Profimedia

Od četvrtka je vakcinacija moguća i u tržnim centrima, a prvog dana je u TC “Ušće” bila velika gužva za vakcine, ali i vaučere koje su vlasti dodeljivale onima koji budu najbrži. Danas i Krizni štab zaseda, a tema je procena epidemiološkog stanja i eventualno popuštanje mera…

Brojke

U poslednja 24 sata je registrovano 1.366 novih slučajeva koronavirusa, dok je testirano 12.869 građana.

Potvrđeno je da je preminula 21 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 138 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 10,61 odsto.

Krizni štab odlučio: Ugostiteljski objekti radiće i u zatvorenom

Krizni štab doneo je odluku da ugostiteljski objekati od petka, 7 maja, mogu da rade i u zatvorenom prostoru uz poštovanje svih epidemioloških mera, izjavio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović posle sednice tog tela.

Objasnio je da će ugostiteljski objekti moći da rade i u zatvorenom prostoru pod uslovom da poštuju sve epidemiološke mere – da maksimalna popunjenost prostora bude do 50 odsto, da razdaljina između gostiju od metar i po do dva, i da ne bude muzike, ni žive, ni sa razglasa.

“Moramo biti oprezni kod popuštanja mera, medicinski deo KŠ tražio odlaganje, tek posle 15. maja…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se izašlo iz nepovoljne epidemiloške situacije, koja je sada nesigurna, bolja je nego što je bila, ali i da će se narednih dana videti posledice opuštanja tokom majskih praznika.

“Svakako smo pred situacijom gde nas očekuje otvaranje ali moramo biti ekstremno oprezni”, rekao je RTS-u na pitanje o mogućem popuštanju mera dr Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Kako je istakao, ne smemo da dozvolimo ponovni porast broja novozaraženih, jer “čim se malo opustimo za svega nekoliko dana se to vidi”.

Na pitanje da li će se otvoriti kafići i restorani koji u svom sastavu nemaju bašte, on je naveo da sme da prejudicira ništa.

“Medicinski deo je tražio da se to odloži da to bude tek posle 15. (maja), ali činjenica je da je taj ekonomski pritisak i potreba jako velik i o tome se mora razmišljati. Videćemo gde ćemo naći taj balans”, rekao je Kon.

On je naveo da novčane stimulacije u borbi protiv kovid-19 treba podržati.

Komentarišući otvaranje vakcinalnog punkta u beogradskom tržnom centru Ušće, Kon je objasnio da je to stimulacija prvenstveno za mlađe.

“U fokusu su oni koji su jako često u kontaktu sa drugima, dakle izumeđu 20 i 49 godina. Jako je značajno da se poznate ličnosti javno vakcinišu”, rekao je Kon.

U Beogradu obe doze vakcine primilo oko 35 odsto punoletnih

U Beogradu je obe doze vakcine protiv korona virusa primilo oko 35 odsto punoletnog stanovništva, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, jednu dozu vakcine primilo je oko 43,7odsto građana.

Vesić je dodao i da glavnom gradu nedostaje još 87.665 vakcinisanih, kako bi se došlo do 50 procenata vakcinisanih makar jednom dozom.

“Vakcinacija je put kojim ćemo izaći iz krize, a naš cilj je 750.000 vakcinisanih Beograđana i verujem da ćemo taj cilj moći da dostignemo tokom juna”, rekao je Vesić.

U Ljuboviji i danas vakcinacija rudara iz BiH

U Domu zdravlja u Ljuboviji danas je uz vakcinaciju domaćeg stanovništva nastavljena i iImunizacija rudara iz Bosne i Hercegovine. 

Branka Radovanović, direktorka Doma zdravlja rekla je da će danas biti vakcinisano oko 80 rudara.

Juče su 24 rudara iz BiH primili kinesku vakcinu. 

Doktorka Radovanović kaže da vakcina u Ljuboviji teče po planu u programu.

Od danas vakcinacija i u tržnom centru “Ušće”

Posle Promenade u Novom Sadu, od danas građani mogu primiti vakcinu i u tržnom centru “Ušće”.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da država svakom pojedincu želi da približi vakcinu na lako dostupnim vakcinalnim punktovima, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, vakcinalni punkt u tržnom centru “Ušće” biće otvoren danas od 9 do 20 časova, a od sutra od 12 do 20.

Sve vakcine su dostupne na tom punktu, kaže Đerlek, i dodaje da se Beograd približava na procentu od 50 odsto građabna koji su primili drugu dozu.

“Hajde da svi zajedno pokažemo odgovornost, tako što ćemo iskoristiti milionske doze vakcina koje imamo i maksimalno se odazovemo masovnoj vakcinaciji, i do leta se vratimo normalnom životu”, rekao je Đerlek.

Naveo je da je izuzetno lep gest predsednika Aleksandra Vučića da građani koji su vakcinisani dobiju dodatnih 3.000 dinara pomoći.

Očekuje da će struka na današnjem Kriznom štabu doneti doneti dobru odluku.