Od petka kafići i restorani rade i u zatvorenom: “Muzika prestaje u 18 h, razdaljina i radno vreme do 22 h…”

0
YouTube screenshot/n1

“Ugostiteljski lokali mogu da rade i u zatvorenom, ali do 22 sata, ali po svim merama poštovanja. Mora se poštovati do 50 odsto iskorišćenosti prostora, razdaljina, neće biti muzike, da li je ona živa lili nije, nebito”, odlučeno je na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona

Od petkaje primena ovih mera.

“Imali smo kratku ali vrlo korisnu sednicu. Svesni smo realne situacije. Imali smo divnih 5-6 dana odmora i praznika. Moramo biti svesni da se nisu sve mere koristile ozbiljnim primenama. Bilo je mnogo opuštanja i zato je zdravstveni sistem spreman da narednih dana očekuje pojavu pozitivnih, ali ne kao i u sretenjskim praznicima”, izjavio je danas nakon sednice Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je rekao da je sledeće nedelje nova sednica kada će na osnovu novih podataka procenjivati da li ćemo biti mirniji.

Radno vreme, je kako naglašava do 22h, a muzika prestaje nakon 18 sati.

“Nismo razmatrali druge zahteve. Ima ih, ali i dalje nema okupljanja više od 5 osoba na jednom mestu”, naglasio je epidemiolog, preneo je Blic.

Tiodorović je rekao da se radi na tome da se omogući da i oni koji se nisu mogli vakcinisati zbog opravdanog razloga poput zdravstvenog stanja, da i oni mogu koristiti određene benefite uz, na primer, antigenski test.

O klubovima i digitalnom sertifikatu

Na pitanje da li možemo uskoro očekivati otvaranje i klubova za dve do tri nedelje, Tiodorović je kazao da je to težak problem.

„Ako se sećate, to nas je dovelo u teške probleme prošle godine kada smo imali strahovit udar. Verujem da su spremni da se pripreme za početak rada, ponavljam da ćemo sačekati malo, da procenimo, i kada smo sigurni da imamo ispod 100 novopozitivnih na dnevnom nivou, oni će verovatno moći nesmetano da rade“, rekao je Tiodorović.

Premijerka je najavila digitalne kovid sertifikate, a na pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči o tome, Tiodorović je rekao da će svi građani koji su vakcinisani moći da uđu u našu zemlju.

„Mi smo na pravom putu, moramo raditi i digitalni sertifikat i on je pohvaljen od dobrog dela zemalja i nadam se da će on biti prihvaćen“, kazao je Tiodorović.