(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 6.000 zaraženih, “ako ne bude efekata od kovid propusnica, tražićemo rigorozne mere”, “svi koji su na respiratoru su životno ugroženi”

0
Credit line: Waldemar Thaut / Panthermedia / Profimedia

U poslednja 24 sata, u Republici Srbiji, registrovano je 5.908 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 19.718 građana.

Potvrđeno je da su preminule 62 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 274 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,96 odsto.

Đerlek: “Ako za 10 dana ne bude efekata od kovid propusnica, tražićemo mnogo rigoroznije mere…”

 Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek rekao je danas da će ako za sedam do 10 dana ne bude pozitivnih efekata od uvođenja kovid propusnica, Ministarstvo na Kriznom štabu tražiti “rigoroznije i mnogo efektivnije mere”.

Đerlek je za Radio-televiziju Srbije kazao da je uvođenje kovid propusnica legitiman potez kojim država štiti zdravlje i živote građana, i istakao da kažnjavanje onih koji nemaju propusnicu posle 22 sata “ne shvata kao kažnjavanje”.

Prema njegovim rečima, stav Ministarstva zdravlja je da bezbedna vakcina nema alternativu, pogotovo sada kada se proizvodi i u Srbiji.

Đerlek je istakao i da se već duže vreme drži visok broj novoobolelih, u jednom trenutku je bilo 8.500 ljudi, što je ocenio kao “ozbiljan broj”.

“Jučerašnji broj od 61 čoveka kojeg smo izgubili neće biti najveći broj koji ćemo doživeti u četvrtom talasu, i pored vakcina, to je zabrinjavajući broj”, rekao je Đerlek.

Ašanin: Iz dana u dan ne popušta pritisak na kovid bolnice

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da iz dana u dan ne popušta veliki pritisak pacijenata na dve kovid bolnice - u Batajnici i Infektivnoj klinici, prenosi RTS.

U proseku, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti ima i do 200 pregleda u toku 24 časa, a broj prijema u toku dana bude između 60 i 80. U danu za nama je bilo 64 prijema u kovid bolnici u Batajnici", kaže Ašanin.

U ovom momentu naše bolnice su pune, u Batajnici je 771 pacijent, 93 u jedinici intenzivnog lečenja, 57 je na respiratoru a bilo je 64 prijema, kaže Ašanin.

Kon: Dečak od 16 godina u teškom stanju

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da su neophodne ozbiljne sankcije za one koji ne poštuju epidemiološke mere.

"Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrzumeva da virus traži osetljivu populaciju i preko porodica ulazi u škole", rekao Kon za Pink, a prenosi RTS.

Ističe da je proces imunizacije neophodan, kao i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

"Moramo biti efikasniji i brži. Ako hoćemo neki rezultat neophodna je vakcinacija. Jasna je preporuka vakcinacije dece od 12 godina, uskoro će biti registrovana i vakcina za decu od pet do 11 godina" navodi Kon.

Naglšava da je dugotrajniji imunitet koji dobijaju deca vakcinacijom.

"Oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Svako ko je primio 'Sinofarm' već posle četiri meseca može da primi tu buster dozu pojačanja i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa", rekao je Kon.

Upozorio je da je potrebno da ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili imunosupresiju treba da se vakcinišu nakon četiri meseca.

"Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita", objasnio je Kon.

Poručuje da je potrebno sprovoditi epidemiološke mere i ozbiljno kažnjavati one koji ih krše.