(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Ponovo više od 4.000 zaraženih, počela vakcinacija, “ko je virus preležao dva puta, zaštićen je možda i godinama”

0
Foto Profimedia

Ono što su u Velikoj Britaniji nazvali “Dan V”, događa se u Srbiji ovog 24. decembra. Prvi pacijenti će dobiti svoje doze Fajzerove vakcine i time će i zvanično biti započet veoma važan proces vakcinacije.

Ipak, za one koji nisu u prilici da dođu do vakcine jer nisu među grupama koje su prioritet, pravila i mere i dalje važe, a doktori pozivaju građane da ostanu disciplinovani.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 15.387 osoba, njih 4.091 je pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 49 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 312 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 26,58 odsto.

Novi korona presek po gradovima: U Beogradu ponovo više od 1.000 zaraženih, Šabac novo žarište…

Ana Brnabić prva građanka Srbije koja je primila Fajzerovu vakcinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić, prva je građanka naše zemlje koja je primila Fajzerovu vakcinu.

Kako je i najavljeno, ona i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, ali i epidemiolog Predrag Kon jutros su na Torlaku bili prvi koji su dobili vakcinu protiv korona virusa u Srbiji.

Pored njih prvi građani, korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu od 11 sati danas biće takođe podvrgnuti vakcinaciji.

“Danas je dan za osmehe, dan koji obeležava početak kraja pandemije”, poručila je Brnabić nakon vakcinisanja.

Ona je dodala da je kao “premijerka imala obavezu da bude prva koja će primiti vakcinu”.

“Htela sam da pokažem da verujemo u ovu vakcinu”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će predsednik Vučić primiti vakcinu u narednom kontigentu.

Brnabić je istakla i da je Srbija, ne računajući Veliku Britaniju, “prva zemlja u Evropi koja je dobila vakcinu Fajzer/Bionteh, a treća zemlja koja je počela masovnu imuznizaciju i kampanju za davanje vakcine – posle Velike Britanije i Švajcarske, koja je počela juče”.

“Uradili smo veliku stvar, ni u jednom trenutku se nećemo zaustavljati, dok se ne završi imunizacija stanovništva”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila da će Srbija u januaru, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

“Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza”, rekla je Brnabić novinarima.

“Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak”, dodala je Brnabić.

Premijerka je istakla da se u najskorijem roku mogu očekivati i doze ruske vakcine “Sputnjik V”.

“Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna”, rekla je ona.

Brnabić je istakla da “ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza”.

Vakcinisani su i epidemiolozi

Posle nje je vakcinisana i ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepvačević.

“Danas počinje vakcinacija za najugroženije, to jest najstarije sugrađane koji su u staračkim domovima. Ponosna sam na sve njih. Vakcina je besplatna i dobrovoljna. Imamo veliku zainteresovanost i oni (stari) pokazuju kako treba da se ponašamo”, dodala je ministarka novinarima nakon što je primila prvu dozu Fajzerove vakcine.

Dodala je da se time od danas kreće u aktivnu borbu protiv koronavirusa, odnosno, počinje se sa aktivnom imunizacijom.

“Vakcine će pristizati i mi ćemo se vakcinisati u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napravljena”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je jutros za RTS izjavila da je izuzetno ponosna što je Srbija uspela da među prvima nabavi vakcinu i da je pre svega želela da pokaže ličnim primerom koliko je to važno.

“Postoji koordinaciono telo koje se bavi ovim pitanjem i na osnovu raspoloživih količina i rizika u okviru populacije radi se plan imunizacije. Najugroženija je starija populacija”, rekla je ministarka.

Nakon toga je vakcinisan i doktor Predrag Kon.

Dr Kon je istakao da je sa vakcinacijom počela “kontraofanziva sa oružjem u ruci”.

“Još uvek je vanredna situacija u našim bolnicama, ogroman je napor naših radnika. Činimo sve da prenesemo pravu poruku. vakcina koja je registrovana kod nas za upotrebu, potpuno je sigurna i bezbedna”, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je izjavio da bi danas trebalo da krene vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji, i to od domova za stare.

“I neko iz državnog vrha će da primi vakcinu, da li Ana, Darija ili ja, videćemo. Nekoga od nas ćemo da ostavimo za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije”, rekao je Vučić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500