“Nema razloga za strah od vakcine. RNK je osnova našeg života, ne postoji ništa strano…”

1
Robert Daly / Caia Image / Profimedia

“Nije pitanje šta naučnici znaju o RNK vakcini protiv koronavirusa, već šta građani hoće da prihvate od tog znanja, jer uvek je potrebno da prođe vreme da bi ljudi nešto novo prihvatili kao normalno”, rekla je Marija Mihailović, molekularni biolog sa Evropskog instituta za onkologiju u Milanu.

“Naučili smo jako puno o koronavirusu, ali nije pitanje šta nauka zna. Ja se 20 godina već bavim molekulom RNK, i za razliku od onih koji su bili uplašena vešću o vakcini, ja sam bila ponosna što je vakcina bila napravljena na bazi RNK, jer je RNK osnova našeg života, ne samo ljudi, nego osnova života uopšte i konačno RNK počinje da dobija mesto koje zaslužuje u nauci”, dodala je ona, a prenosi N1.

Kako je rekla, pitanje je šta će javnost da prihvati kao normalno i kao činjenice.

“S ovom vakcinom koristimo isključivo stvari koje već postoje u našem telu. Ona je toliko fragilna da jednom kad je dobijete ona ne može da ostane dugo u telu i ne može da proizvede negativne efekte. RNK vakcina je vrlo sigurna i tu nema ničega čudnog niti stranog”, navela je.

Mihailović je rekla i da je kvalitet vazduha u Srbiji “toliko gori” da ne može da shvati kako iko moze da se plaši vakcine, kad diše taj vazduh.

“Kad imate tako zagađen vazduh u Srbiji, ja bih samo zbog vazduha nosila masku, a korona dolazi posle… nema razloga za strah od vakcine”, kaže.

Ona je navela da su RNK lekovi – budućnost. “To će biti nova faza u kojoj ćemo imati biološke lekove, to je mali korak u budućnost u ovoj ružnoj godini”; dodala je.

Kada je u pitanu pritivljenje vakcinama, u javnosti se, dodaje naučnica, uglavnom priča da su farmaceutske kompanije napravile vakcinu brže nego inače. “Ali ova godina je posebna, nikad se nije desilo da se toliko uloži u nauku, u celom svetu, količina novca koja je uložena u pronalaženje vakcine dovela je do toga da ona bude brže napravljena”, rekla je.

Mihailović je rekla i da veruje da kada vakcinisanje krene i kada se bude videlo da to funkcioniše, oni koji su na rečima “antivakseri” će sami hteti da se vakcinišu.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. “Ona je navela da su RNK lekovi – budućnost. “To će biti nova faza u kojoj ćemo imati biološke lekove, to je mali korak u budućnost u ovoj ružnoj godini”; dodala je. ” Без бриге, ако баш “забагује”, убрзо стиже “сервис пак 2”.

Comments are closed.