(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 70 zaraženih, “mišljenje o trećoj dozi u avgustu”, “malo je vakcinisanih u Beogradu”

0

U poslednja 24 sata registrovano je 69 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 4.874 građana.

Potvrđeno je da su preminule dve osobe.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se šest pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,41 odsto.

U Beogradu u subotu vakcinisano 759 osoba

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je u Beogradu u subotu vakcinisano 759 osoba, što je, napominje, malo ako se zna da je bilo dana tokom proleća kada se u glavnom gradu vakcinisalo i oko deset hiljada ljudi.

Ističe da je to, ipak, više nego prethodne nedelje kada je bilo 200-300 vakcinisanih.

"U Beogradu je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 742.553 ljudi što čini 53,4 odsto punoletnog stanovništva. Našem gradu nedostaje još 7.447 vakcinisanih kako bi smo ispunili prvi cilj koji smo sebi zadali u januaru - 750.000 vakcinisanih. Kako bismo imali 60 odsto vakcinisanih što bi nam dalo kakvu-takvu sigurnost nedostaje nam još 61.656 vakcinisanih. Možemo mi to", napisao je Vesić na Fejsbuku.

U Beogradu je, dodaje, zaključno sa subotom revakcinisano 715.821 građanki i građana što iznosi 51.4 odsto punoletne populacije.

"Od početka masovne imunizacije u Beogradu je dato 1.458.374 doza vakcina. Beograd pobeđuje!", naveo je Vesić.

Brnabić: Preporuka o trećoj dozi 1. avgusta

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Krizni štab 1. avgusta dati preporuku građanima o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa, preneo je RTS.

Navela je da će Nacionalno telo za vakcinaciju do 23. jula dati svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, nakon čega će Krizni štab dati preporuku građanima.

Prema njenim rečima, Nacionalno telo za vakcinaciju trenutno radi studije i to na osnovu studija proizvođača, iskustava drugih zemalja, ali i iskustva stečenog u našoj zemlji.

Kada je reč o vakcinaciji, premijerka kaže da je u ovom trenutku vakcinisano 48,6 odsto punoletnih građana i ocenjuje da imunizacija u našoj zemlji ide teško i polako.

Navela je da su se Loznica i Kraljevo priključile lokalnim samoupravama gde je više od 50 odsto vakcinisanih, kao i da ima još devet lokalnih samouprava koje su blizu da pređu taj prag.

"Ali, treba nam više i moramo više da radimo, pre svega sa omladinom", rekla premijerka za Prvu i, navodeći da su juče studenti iz Sarajeva organizovano došli u Srbiju da se vakcinišu, kaže da naši studenti mogućnost za vakcinaciju ne koriste dovoljno.

"Plašim se sledećeg talasa", poručuje Brnabićeva i ukazuje da je velika razlika između sredina gde je veći broj vakcinisanih, jer tamo zdravstveni sistemi nisu pod pritiskom.

Inspekcija od ponedeljka pojačava kontrolu poštovanja mera

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove kaže da će od ponedeljka biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije, prenos RTS.

"Apsolitno će biti angažovanje maksimalno svih raspoloživih resursa i kapaciteta. To znači prepoznavanje rizika. Sanitarna inspekcija vrši inspekciju bazena, česama, centralnih vodovoda, vrtića, predškolskih ustanova i kolektivne ishrane. Već smo izrekli nekoliko zabrana. Od sutra, prepoznavajući rizike, usmerićemo ponovo ciljane kontrole", kazao je Stamenković.