(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 300 zaraženih, “tokom juna manje od 100 zaraženih”, “ko krši mere – krši minimum minumama”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.421 ljudi, od kojih je pozitivno 230.

Potvrđeno je da je preminulo sedam osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 41 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,01 odsto.

Tiodorović: Tokom juna ćemo imati manje od 100 novozaraženih dnevno

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da će tokom juna u Srbiji dnevno biti manje od 100 inficiranih koronavirusom.

„Tokom meseca ćemo doći na ono što želimo, da budemo ispod 100 inficiranih na dnevnom nivou, najbolje je na 35, a onda bismo bili među nekoliko zemalja u Evropi koje održavaju nizak nivo novozaraženih“, rekao je Tiodorović, a prenosi RTS.

On je rekao da je popuštanje epidemioloških mera usledilo nakon smanjenja broja inficiranih koronavirusom, ali da i dalje treba raditi strpljivo i oprezno.

„Situaciju treba sagledati realno i održavati je“, naveo je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Ovo popuštanje mera bilo je za očekivanje, moramo to da radimo oprezno i strpljivo, na taj način se pobeđuje ova bolest, kaže Tiodorović, koji navodi da je teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle biti dozvoljene svadbe i veselja.

„Odgovor ne može biti drugačiji od toga da pratimo kretanje novozaraženih. Naše bolnice se prazne, prelaze u normalan rad, znači da smo na dobrom putu, to znači da će nam dve kovid bolnice, Batajnica i Kruševac, primati bolesnike ako se budu pojavili“, rekao je Tiodorović.

Verovatno će polovinom juna situacija biti nešto jasnija, istakao je on i ocenio da je ovo prirodni proces, posle velikih talasa obično se dešava da imamo manji broj novozaraženih.

„Veliki je uticaj vakcinacije i njome epidemiju možemo suzbiti dotle da možemo normalnije da živimo“, naglašava Tiodorović.

Govoreći o organizovanju velikih festivala, član Kriznog štaba navodi da i to zavisi od vakcinacije mladih ljudi.

„Ako se mladi ljudi vakcinišu većim obimom, ovo od 20 odsto za ljude od 18 do 35 godina, to nije dovoljno, treba da budemo bar na 50 odsto, onda se može očekivati da svi naši festivali stvarno budu otvorenog tipa za one vakcinisane i negativne na PCR ili antigenski test, rekao je Tiodorović.

Ukazao je da 15 gradova već ima ispunjenu „kvotu“ od 50 odsto vakcinisanih građana, a desetak gradova je na tom putu.

„To je dobar trend, sad moramo posvetiti pažnju onim manjim gradovima koji nemaju čak ni 20-25 odsto, mora više da se uradi. Mladi moraju da imaju interes koji treba razumeti, treba shvatiti da njima treba druga motivacija – lepši, komotniji život, uživanje u muzici i prirodi“, ukazao je Tiodorović.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima 27 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod četiri korisnika i 23 zaposlena, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.948, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 3.075.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Srđa Janković: Ko krši mere – krši minimum minimuma koji mi tražimo

Imunolog Srđa Janković kaže da su postojeće mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

"To znači da postoji neko ko nije ozbiljno shvatio razloge zbog kojih su uvedene mere. Niko ih nije uveo da bi uskratio nešto ljudima. Svi smo željni sporta i zabave, ali kad neko preuranjeno sprovede nešto što merama nije omogućeno s razlogom, onda imamo problem. Ako tako nešto bude učestalo, pokvariće se ono što smo merama postigli", istakao je član Kriznog štaba.

Janković je napomenuo da su ove mere minimum minimuma koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

"Još ne mogu biti blaže, ko krši mere – krši minimum minimuma koji mi tražimo", istakao je imunolog.

Naveo je da još nemamo toliko veliki procenat zaštićenih da možemo da računamo da to može samo po sebi da zaustavi epidemiju.

Janković je ukazao da sada imamo 200 novozaraženih dnevno, a taj broj, kaže, izgleda mali jer smo imali nekoliko hiljada tokom zime.

"Dvesta nije malo, ovo nije kraj čak ni ovog talasa, a kamoli epidemije, a kamoli pandemije. Masku ću skinuti kada ne bude više zaraženih", napomenuo je Janković.

Imunolog je ukazao da proslave jesu lepe, ali da nose veći rizik nego kongresi ili koncerti klasične muzike, koji su statični događaji.

Jedna od opcija je, kaže, proslava na otvorenom, ali to još nije moguće.

Komentarišući pojedine najave da bismo 21. juna mogli da pobedimo koronu, Janković je rekao da je taj datum rezultat procene lekara pre kog datuma ne treba da se ublaže mere.

"Moram da se složim sa dr Šeklerom, koji je rekao da virus neće doći tada da pregovara. Taj datum je bio naša orijentacija kada smo rekli da je bezbedno da se ublažavaju neke mere. Apelujem na strpljenje, svi su željni događaja, i to će biti kada bude bezbedno", napominje Janković.

Prema njegovim rečima, za formalno proglašavanje kraja epidemije nijedan slučaj ne sme biti 28 dana, a za celu pandemiju da tako bude u celom svetu.

Kada je reč o vakcinaciji dece od 12 do 15 godina, Janković je rekao da treba sačekati dok i naša Agencija za lekove i medicinska sredstva obavi istraživanja.

"Kada bude formalno moguće, biće naša preporuka. Da li će se ići na masovne akcije, zavisi od epidemioloških potreba, situacije, logistike. Ja kao imunolog ću moći da kažem roditeljima da je za njihovo dete u tom uzrastu dobro da primi vakcinu", rekao je Janković.

Navodi da je izjava dr Ive Udovičića iz VMC Karaburma da epidemije u proseku traju četiri godine zapravo poziv na strpljenje.

"Zavisi kakav je infektivni agens, nije isto da li traje u formi talasa ili će virus postati nešto nalik na endemsku pojavu – virus koji je u manjoj meri u nižem intenzitetu prisutan duže vreme u populaciji. Ne možemo da predvidimo da li će se tako desiti. Možemo da kažemo da što budemo efikasniji u merama suzbijanja, to je manja verovatnoća da virus može da pravi talase koji su nas pogodili. Kada ga svedemo na sporadične pojave, epidemija može da traje, ali to nije problem iste magnitude kao onaj sa kojim smo se suočavali", napominje Janković.