(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Doktori za oštrije mere a Vesić protiv, “gubimo ljude”, stižu vakcine

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava, broj zaraženih je u porastu, medicinski deo Kriznog štaba upozorava da bi “kovid mere mogle da se pooštre jer su se građani opustili”, a pojedini članovi vlasti smatraju da to nije rešenje.

Brojke

U Republici Srbiji je do 15 časova 19. februara registrovano ukupno 431.680 zaraženih koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je 13.518 pacijenata, a pozitivno je bilo njih 2.632.

Na respiratorima se nalaze 152.

Od poslednje preseka preminulo je 14 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 19,47 odsto.

Gojković: “Gubimo ljude, to ne smemo. Dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana…”

“Doći ćemo u situaciju, ako ovako nastavimo, da ćemo morati da idemo u neke drastičnije mere. Moramo svi da budemo maksimalno odgovorni. Gubimo ljude, to ne smemo”, naglasio je dr Zoran Gojković na konferenciji Kriznog štaba.

Ide novi vikend, inspekcije će biti na terenu, naglasio je.

“Svedoci smo da je bilo dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana, sve inspekcije Ministarstva zdravlja i ostalih su na terenu. U samo četiri praznična dana izvršen je 1.581 nadzor u centralnoj Srbiji, uočeno dosta kršenja mera u velikim gradovima kao i zimskim cenrima – Divičibare, Zlatibor i Kopaonik”, rekao je Gojković i dodao da je napisano puno mandatnih kazni.

Radmilo Janković iz kliničkog centra u Nišu poručio je da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje komplikovana.

“Brojevi zaraženih i hospitalizovanih i dalje na visokom nivou i i dalje veliki izazov za zdravstveni sitstem u Srbiji”, naveo je on i dodao da su brojevi najteže obolelih na respiratorima iznad 100 i to je veće od onoga prethodnih dana.

“Težište zbrinjavanja buće u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu, ide se na to da se ostale ustanove polako oslobađaju, kako bi bili zbrinuti drugi pacijenti koji već dugo čekaju na zdravstvenu uslugu”, rekao je dr Radmilo Janković, anesteziolog iz KC Niš.

Tiodorović: “Plaši me oboljevanje kod male dece i mlađe populacije”

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović upozorio je da sve više od koronavirusa oboljevaju mladi i deca.

“Situacija je ozbiljna, ali moramo da sačekamo šta će se desiti sledeće nedelje. Tada ćemo i imati sliku šta se dešavalo proteklog vikenda na skijalištima tokom prazničnih dana”, rekao je Tiodorović.

Takođe, dodao je, uočeno je oboljevanje i kod mlađe populacije.

“I to me malo plaši. Tu, međutim, ne mislim samo na srednjoškolce, već i na starije osnovce. Mlađi su dobrim delom pošteđeni, ali imamo i među malom decom obolele od korona virusa”, napomenuo je prof. dr Branislav Tiodorović dodajući da treba nastaviti sa vakcinacijom, koja predstavlja jedinu zaštitu.

Tiodorović je ovo rekako na Forumu pacijenata Srbije na kojem pacijenti mogu da čuju savete lekara i postave pitanja u vezi s vakcinacijom, preneo je Blic.

Lončar: Potpisali smo ugovor, još 2.390.000 doza vakcina od Fajzera

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je jutros potpisan ugovor sa američko-nemačkom kompanijom FajzerBiontek po kom će Srbiji u drugom kvartalu godine biti isporučeno 1,2 miliona doza vakcina protiv korona virusa a u trećem još 1,19 miliona.

“To je ogroman uspeh za građane Srbije, uradili smo nešto što većina sveta može samo da sanja”, rekao je ministar za Radio televiziju Srbije (RTS). 

Dodao je da je na današnjem sastanku sa ministrom zdravlja Republike Srpske (RS) Alenom Ćeranićem dogovoren nastavak vakcinacije medicinskih radnika iz RS u Srbiji. 

“Danas je treći dan kako se u Šapcu, Loznici, Sremskoj Mitrovici i jednim delom u Beogradu vakcinišu zdravstveni radnici iz RS. Približivamo se broju od 5.000 vakcinisanih a dogovorili smo i dalju vakcinaciju medicinskih radnika iz privatnih ustanova i zaposlenih u domovima za stare”, rekao je Lončar.

Tiodorović: “Možemo do kolektivnog imuniteta za dve nedelje…”

Na pragu kolektivnog imuniteta možemo biti ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika, kojima ćemo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitela, što bi ukupno bilo negde 60 do 70 odsto. A tih dva miliona možemo stići za 15 do mesec dana, što zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina”, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović.

Prema rečima epidemiologa interesovanje za vakcinu ne jenjava, ali je porasla i potražnja ruske i kineske vakcine u regionu, te su sada i Hrvatska i Mađarska zainteresovana za njih.

“Mi stvarno možemo da vakcinišemo dva miliona stanovnika čak i za 15 dana, i danas će biti dobar broj vakcinisanih. Dakle, još ako bi dinamika išla malo brže što zavisi od proizvođača, onda bi to bilo sjajno zaista. Što se Kovaksa tiče, tu zaista ništa nismo dobili još uvek, dobro je to što su naši procenili da je bolje ići na bilateralne ugovore, jer kao što vidite, tome se sada okreću i Hrvatska i Mađarska”, rekao je Tiodorović, a prenosi Blic.

Kako dalje ističe epidemiolog, osim broja vakcinisanih veoma je važno i pridržavanje mera, jer se na vakcinaciju odlazi onda kada je osoba zdrava, a ukoliko dođe do većeg broja zaraženih, onda se i sama imunizacija odlaže.

“Građani su se opustili, puna skijališta i žurke sigurno će doći na naplatu. Očekujemo veći broj zaraženih…”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da se narednih dana očekuje povećanje broja obolelih od koronavirusa, pa je izdat nalog da se u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti.

“Puna skijališta, ali i žurke koje su organizovane prethodnih dana sigurno će doći na naplatu”, istakao je Đerlek.

On jerekao da je pogoršanje situacije evidentno, iako se ne očekuje scenario iz decembra, kada je u bolnicama bilo više od 9.000 ljudi.

Đerlek je istakao da su se građani previše opustili, posebno zbog masovne vakcinacije koja je u toku, a zaboravljaju da se na imunitet i pored vakcine, čeka oko 40 dana, a da prva doza ne znači da je neko odmah zaštićen.

Naglasio je i da je zabrinut zbog epidemiološke situacije u Srbiji, a posebno kada se pogledaju slike i snimci sa korona žurki i zimovališta.

Vesić: “Ne treba skraćivati radno vreme kafića već poštovati mere…”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je regovao na najave Kriznog štaba da će se zbog “visokih dnevnih bilansa novozaraženih” restorani i kafići ponovo zatvarati i naglasio da to zavisi od zajedničke procene i da će vlasti Beograda biti protiv pooštravanja mera.

“Rešenje nije u skraćivanju radnog vremena već u poštovanju mera”, rekao je Vesić.

Zbog opuštanja nekih građana posle primanja prve doze vakcine, Vesić je najavio da će Gradska uprava u saradnji sa Gradskim zavodom za zdravlje izdati letke koji će se u subotu lepiti po ulazima zgrada.

Kako je objasnio, ti leci će podsetiti građane da i dalje moraju da se pridržavaju mera dok god traje pandemija.