U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.527 osoba, njih 3.482 bilo je pozitivno, dok je preminulo 20 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 164 pacijenata.

Procenat pozitivnosti – broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih – iznosi 30,2 odsto.

Beograd je i dalje najveće žarište sa 1.346 novozaraženih, što je 39 odsto od ukupnog broja inficiranih. Sledi Novi Sad sa 194 nova slučaja zaraze, a za njim sledi Kragujevac sa 137 novoobolelih, prenosi Blic.

U Nišu je u poslednja 24 sata registrovano 135 novozaraženih. Iza njega su gradovi koji broje dvocifren broj novih slučajeva. Naime, u Valjevu je zabeleženo 70, u Pančevu i Kraljevu po 68, dok je u Zrenjaninu 55 zaraženih.

U Vranju je 52 novoobolelih, a u Kikindi 43. Ostali gradovi u Srbiji imaju manje od 40 novih slučajeva zaraze.

Od utorka 17. novembra, u periodu od 21.00 do 5.00, neće moći da radi ništa osim apoteka, benzinskih pumpi i servisa koji se bave kućnom dostavom hrane, stoji u uredbi Vlade Srbiji o suzbijanju korone koja je doneta na današnjoj sednici. Ovo su glavne nove mere uvedene na današnjem sastanku.

Ovo praktično znači da će biti ograničen rad i noćnih klubova koji su prethodnih dana okupljali veliki broj ljudi, iako su članovi Kriznog štaba upozoravali da su to najveći rasadnici infekcije.

“Počevši od 17. novembra do 1. decembra 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana”, navodi se u uredbi.

Lončar: “Prebacili smo sve što smo mogli u kovid sistem…”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se svakog dana otvaraju novi kapaciteti za smeštaj korona pozitivnih pacijenata, a da su poslednje ustanove koje prelaze u kovid sistem banja Selters i Banja Koviljača.

“Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima i svima koji učestvuju u borbi protiv epidemije, na rezultatima koje smo postigli. Zahvaljujući svima njima, nismo u situaciji da naši pacijenti idu u druge države na lečenje… Ja sam siguran da ćemo uspeti u daljoj borbi protiv virusa”, rekao je Lončar posle sednice Kriznog štaba u Beogradu, prenosi N1.

Lončar je naglasio da su “svi kapaciteti u Beogradu koji su mogli, prebačeni u kovid sistem”.

“Otvorili smo dodatne kapacitete u Srbiji, celu banju Selters pretvorili smo u kovid, banju Koviljaču u Loznici pretvaramo u kovid sistem”, rekao je.

Ministar je zamolio sve da se pridržavaju donetih mera.

“Molim sve, pošto znaju šta su sve uradili zdravstveni radnici, da se barem sada, ako nisu do sada, pridržavaju ovih mera. To će pomoći da zaustavimo širenje i povećanje broja obolelih, jer ne postoje kapaciteti u svetu koji su neiscrpni, svi su ograničeni. Da se 15 dana pridržavamo mera, jer ove žurke, proslave, sve što se dešavalo u večernjim satima, da se sa tim prestane”, poručio je Lončar.

Želimo da spasemo ljudske živote i zdravstveni sistem, naglasio je.

“Ja se nadam da građani razumeju i da će nam pomoći u ovome i da ćemo iz svega izaći kao pobednici”, zaključio je ministar.

Brnabić: “Sledeća mera je zabrana kretanja, ali mislimo da će današnje mere dati rezultate…”

“Prihvatila sam savet stručnog dela Kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije mere i Vlada je danas na upravo održanoj sednici da ograničimo rad svega, pre svega ugostiteljskih objekata, ali i svega ostalog – prodavnica, tržnih centara… Svega osim apoteka, pumpi, dostave hrane, privrede koja radi treću smenu… Njima će biti ograničeno radno vreme od 21.00 do 5.00 narednog dana”, rekla je premijerka Ana Brnabić posle uvođenja novih mera na vanrednoj sednici Vlade Srbije, preneo je Blic.

“Primena počinje od utorka 17. novembra do 1. decembra kada ćemo odlučiti da li treba da se pooštravaju ili produžavaju mere, ali se nadam da neće biti potrebno. Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude najneophodnije nismo za to, znamo da je sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate”, rekla je Ana Brnabić.

“Ko ne nosi masku u prevozu biće udaljen li sankcionisan”

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da se u borbi protiv širenja korona virusa nastavlja kontrola ugostiteljskih objekata, kako bi se stalo na put malom broju nesavesnih od njih i naveo da je sinoć kontrolisano više od stotinu ugostiteljskih objekata od kojih su neki zbog kršenja mera i zatvoreni.

Vesić je podsetio da su do sada kontrolu obavljali samo sanitarni inspektori, njih 140 za čitavu teritoriju Srbije, odnosno 12 za Beograd, a da će izmenom zakona sada taj broj biti između 400 i 500.

Vesić je najavio da će se od sutra pojačati i kontrola nošenja maski u javnom prevozu.

“Grad je odmah počeo sprovođenje zakona. Sinoć je kontrolisano više od stotinu ugostiteljskih objekata, od kojih su neki zbog kršenja mera i zatvoreni. U 1.09 sati u kafiću “Mag” u Karađorđevoj zatečen je veći broj lica i odmah su kažnjeni vlasnici i lokal je ispražnjen.

U vanrednoj kontroli na teritoriji Lazarevca, a rađena je i u Sopotu, Barajevu i drugim prigradskim opštinama, ponovo je zatečena diskoteka “Kristal” kako radi i odmah je ispražnjena i zatvorena. Fokus je na onim ugostiteljskim objektima gde se ne poštuju mere i žurke se organizuju i posle 23 sata”, rekao je Vesić za TV Pink, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Da bi bili još efikasniji, dodao je Vesić, potrebno je da svi državni organi učestvuju u sprovođenju zakona, pa je tim povodom i zatražio sastanak sa premijerkom, kako bi se uključila i policija i tužilaštvo.

“Onaj ko krši mere, to jest organizatori proslava čine krivično delo. Očekujemo podršku svih državnih organa kako bismo zajedno sproveli zakon, kako bismo zaštitili život i one ugostitelje koji savesno rade”, rekao je Vesić.

Naveo je da postoji čitav niz mera koje mogu da se donesu pre daljeg skraćenja radnog vremena i dodao da u ugostiteljstvu radi četrdeset hiljada ljudi, te da mora da se vodi računa da već devet meseci ono ne radi u punom kapacitetu.

“Svaka mera mora da bude usklađena sa ekonomijom jer ako ekonomija ne radi nema novca za zdravstvenu zaštitu. Bolje je da se koncentrišemo na kontrolu i striktno sprovođenje postojećih mera. Od sutra ćemo pojačati kontrolu u javnom prevozu i potrudićemo se da oni koji ne budu nosili maske budu udaljeni iz vozila ili sankcionisati. Nedopustivo je da jedan čovek u autobusu ne nosi masku dok pedeset ljudi nosi, da misli da je pametniji od njih i da sprovodi neka svoja pravila”, istakao je Vesić.

“Apsolutno sam za to da škole nastave da rade, deca su tamo najbezbednija…”

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je pravi trenutak da se uvedu dodatne mere, da bi kriva ostala zaravnjena.

“Moramo na tome da je održimo još par dana, da bi počela da pada”, navela je Brnabićeva i precizirala da je to cilj mera.

Branibećeva je rekla da je “apsolutno za to da škole nastave da rade”.

“Ja sam za to da nema zatvaranja škola, da su deca najbezbednija u školama”, rekla je Ana Brnabić.

Kaže da trenutno u osnovnim školama ima 39 kovid pozitivnih učenika, od čega je u Beogradu 20. U srednjim školama su zaražana 52 učenika, od toga 22 u Beogradu.

Premijerka je rekla da škole za sada neće prestajati da rade.  

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.