EMA: Distribucija vakcine od januara, prvi efekti biće vidljivi idućeg leta

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Evropska agencija za lekove (EMA) predviđa da će dati svoje odobrenje za prvu vakcinu protiv koronavirusa do kraja godine sa očekivanim početkom distribucije od januara, rekao je direktor agencije.

“Ako su podaci solidni mogli bi dati zeleno svetlo za prvu vakcinu do kraja godine i početi sa distribucijom od januara” rekao je Gvido Rasi, direktor Evropske agencije za lekove u intervju objavljenom u italijanskom listu Il Sole 24 Ore.

Ta insititucija zadužena je za odobravanje i kontrolu lekova u EU.

Konačno zeleno svetlo, koje daje Evropska komisja, omogućiće da laboratorije počnu sa prodajom svog leka u celoj EU.

EMA koja računa da će biti šest ili sedam različitih vakcina na raspolaganju 2021, juče je dobila prve kliničke podatke Fajzera za njegovu vakcinu, rekao je Rasi.

On je rekao i da su dobili od Astra Zeneke predkliničke podatke, probe na životinjama koje se već procenjuju, i da su imali više razgovora sa Modernom.

Ako se vakcina stavi na tržište u januaru njeni prvi efekti na širenje virusa “će biti vidljivi za pet, šest meseci, suštinski idućeg leta”, rekao je on.

“Očigledno je da neće biti moguće vakcinisati ceo svet, ali ćemo početi sa najizloženijim kategorijama kao što su starije osobe i zaposleni u zdravstvu, što će početi da blokira mostove prenosa”, dodao je.

Ocenio je da treba vakcinisati preko polovine evropske populacije da bi moglo da se dogodi smanjenje pandemije, što zahteva “najmanje 500 miliona doza u Evropi”.

Da bi se svi vakcinisali biće potrebno najmanje godinu dana, i “ako sve prođe dobro krajem 2021. ćemo imati dovoljnu imunizaciju”, rekao je Rasi.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Skole da rade a? Pa mislim da nije u redu. Ta deca putuju a i ako ne putuju deca, putuju uciteljice. Dok dodju do skole promene tri autobusa. I sad one mogu da donesu virus u skolu. Zatvorite sve skole do proleca a tad virus ima da bude kao obican grip i cao. Prevoz gradski rasterecen, samo neka putuju radnici i ljudi odredjeni ako moraju za lekove i eto nema sirenja virusa.

Comments are closed.