(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Blagi rast najvažnijih brojki, u Beogradu najviše zaraženih, “ugostiteljski objekti prednjače u kršenju mera”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.941 osoba, od kojih je 162 pozitivno dok je, nažalost, 5 osoba preminulo.

Na respiratorima je 19 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,62 odsto.

AstraZeneka pozdravlja presudu o isporuci svoje vakcine u Evropu

AstraZeneka je danas pozdravila presudu Osnovnog suda u Briselu. Evropska komisija je zatražila 120 miliona doza vakcine kumulativno do kraja juna 2021, a ukupno 300 miliona doza do kraja septembra 2021. Sudija je naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021.

Do danas je kompanija isporučila Evropskoj uniji više od 70 miliona doza i znatno će premašiti 80,2 miliona doza do kraja juna 2021. Sve ostale mere koje traži Evropska komisija su odbačene, a sud je posebno utvrdio da Evropska komisija nema ekskluzivitet ili pravo prvenstva nad svim ostalim ugovornim stranama, saopštila je kompanija.

Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneka iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajan uticaj na kašnjenje. AstraZeneka se sada raduje ponovnoj saradnji sa Evropskom komisijom za pomoć u suzbijanju pandemije u Evropi.

Kompanija ostaje posvećena širokoj i pravičnoj distribuciji vakcine kako je predviđeno Ugovorom o naprednoj kupovini iz avgusta 2020.

Za manje od dvanaest meseci, AstraZeneka je izuzetno naporno radila na razvoju efikasne vakcine bez ikakvog profita i drugi je najveći dobavljač za 27 država članica EU, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da je isporuka vakcine pomogla u spašavanju desetina hiljada života i da je značajno smanjila hospitalizacije.

Dokazi pokazuju više od 90% smanjenja teških bolesti i hospitalizacija izazvanih COVID-19, dok su nedavni podaci iz Engleske i Škotske pokazali 92% efikasnosti vakcine protiv hospitalizacije iz Delta (ranije nazvane “indijske”) varijante.

Džefri Pot generalni savetnik, rekao je da su zadovoljni naredbom suda. “AstraZeneka je u potpunosti ispoštovala svoj sporazum sa Evropskom komisijom i nastavićemo da se fokusiramo na hitni zadatak snabdevanja efikasnom vakcinom, koju isporučujemo bez profita kako bi zaštitili ljude u Evropi i širom sveta od najsmrtonosnije pandemije u generaciji”.

Kompanija nastavlja da sarađuje sa vladama, međunarodnim organizacijama i saradnicima širom sveta kako bi obezbedila širok i ravnopravan pristup ovoj dobro podnošljivoj i efikasnoj vakcini bez ikakvog profita tokom perioda pandemije.

Vakcinacija

U Srbiji je do sada dato ukupno 5.102.480 doza vakcina.

Broj građana koji su primili prvu dozu i onih koji su primili obe doze je 2.687.191, dok je 2.415.289 osoba primilo obe doze vakcine.

Stamenković: Ugostiteljski objekti prednjače u kršenju mera, kovid redari ne rade svoj posao

Zdravstveni inspektori su u protekom periodu kontrolisali oko 3.300 objekata i napisali 14 kazni.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je broj kontrola znatno manji u odnosu na period od januara do maja kada je bilo tri hiljade objekata i do 40 izdatih prekršajnih naloga dnevno.

"Najčešće su kontrolisani ugostiteljski objekti, sportski događaji, a kontrolisaće se i proslave i svadbe", rekao je Stamenković, a prenosi RTS.

Ističe da se u ugostiteljskim objektima i dalje krše epidemijske mere i da je očigledno da kovid redari ne rade svoj posao.

Apelovao je na sve preduzetnike da se drže propisa i da svaki obekat vidno mora istaći broj posetilaca u odnosu na površinu i kapacitet lokala, kao i da se vodi računa o fizičkoj distanci i nošenju maski.

"Svaki zaposleni mora da nosi masku i da podseti korisnika usluga da je epidemija i dalje na snazi", kaže Stamenković.

Kako je naveo, u Beogradu i Kragujevcu izdato je najviše kazni i naloga za zatvaranje objekata.