U Grčku od sutra ulazak i sa brzim antigenskim testom, deca do 12 godina bez testa

0

(Beta) – U Grčku će od sutra, u subotu, 19. juna, moći da se uđe i s negativnim antigenskom brzim testom na kovid 19, javila je agencija MIA.

Ta državna agencija Severne Makedonije navodi da su ulazak s negativnim rapid (brzim) testom i podizanje uzrasta za obavezan test sa šest na 12 godina, dve novosti u pravilima za ulazak u Grčku koje sutra u 6.00 sati  stupaju na snagu.

Medju zemljama za čije će državljane važiti nova, liberalnija pravila je i Severna Makedonija koja je i dalje na listi “trećih zemalja” – van EU, čijim je državljanima izuzetno dopušten ulazak u Grčku.

Za ulazak u Grčku obavezan je “dokument povezan sa kovidom-19”, odnosno setifikat o vakcinjaciji (bar 14 dana posle primanja druge doze), ili negativan PCR test napravljen najkasnije 72 sata pre putovanja, ili negativan rezultat rapid testa do 48 sati pre dolaska ili potvrda da je preležan korona virus. Uz to je potreban i popunjen grčki “PLF formular”.

Promenu pravila za ulazak u Grčku u četvrtak je najavio zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardaljas koji je rekao da će zemlje odakle putnici dolaze biti svrrstane u tri kategorije: zelenu, narandžastu i crvenu.