(INFOGRAFIKA) Koronavirus: Bolja situacija u Beogradu, razmatra se uvođenje karantina za strance, vanredna situacija u Aleksincu i Beloj Palanci

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata na virus korona testirano je 9.436 osoba, od čega je pozitivno 339. U protekla 24 sata od korona virusa preminulo je osam osoba.

Na respiratoru se u ovom trenutku nalaze 162 osobe.

Prethodnih dana beleži se pad pacijenata koji se javljaju na pregled u Klinički centar Srbije, a jedna trećina zahteva hospitalizaciju, rečeno je na konferenciji kriznog štaba.

“Zabeležili smo pad pregeda na 188 u odnosu na prethodne dane. Primećuje se pad broja pacijenata koji se javljaju na pregled. Još uvek je jedna trećina pacijenata za hospitalizaciju od svih pregleda. Primljeni uglavnom imaju pneumonije. Manji broj prijema je ustanovio da se uravnoteži broj primljenih i otpuštenih pacijenata. Mi više nemamo potrebu da otvaramo nove kapacitete. Situacija u Beogradu se popravila tako da primamo pacijente iz unutrašnjosti”, rekao je dr Milika Ašanin direktor KCS na konferenciji kriznog štaba.

“Što se tiče takozvanog nekovid dela, mogu da kažem da KCS održava korak sa potrebama stanovništva u lečenju, dijagnostici, što se tiče nekovid pacijenata. Primamo urgentna stanja, ali i one pacijente koji imaju hronična oboljenja, ali zbog zapadanja u stanja gde se više ne mogu odlagati nego moraju biti primljeni na lečenje, tako da u UC svakog dana pregledamo oko 500 pacijenata i pružimo oko 700 usluga, a primimio između 50 i 70 pacijenata”, rekao je Ašanin.

“Poliklinika KCS nastavlja nesmetano da radi, dodao je, i rekao da se sasvim normalno obavljaju pregledi u IZIS ambulantama.

Dr Nebojša Lađević anesteziolog i direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije rekao je:

“Bez obzira na pad broja pacijenata i dalje se zadržava veliki broj pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja. Nama predstoji još jedna duga borba za njihovo izlečenje”.

On je dodao da su preventiva i nošenje maski najvažnije.

“Ova vrsta infekcije je opasnija od ostalih. Nije običan grip. Komplikuje kliničku sliku, lečenje je komplikovanije, dugotrajnije”, dodao je.

“Sa epidemiološkog aspekta ja bih istakla da je SZO apelovala na sve zemlje sveta da se može očekivati povećan broj zaraženih u narednom periodu”, rekla je dr Verica Jovanović v. d. direktora Institta “Batut”.

Ona je istakla da je zato važno držati distancu, upotrebljavati zaštitna sredstva i redovno dezinfikovati ruke.

“Kada se broj zaraženih povećava, treba pojačati i restriktivne mere. Bez obzira na starost i uzrast, smanjenje okupljanja u velikim grupama treba smanjiti”, dodala je dr Jovanović.

dr Jovanović je rekla da se posebno prati situacija u domovina za stare kako bi se ta polulacija zaštitila.

Krizni štab će razgovarati o uvođenju obaveznog karantina za one koji dođu u Srbiju, rekla je na konferenciji za medije dr Jovanović.

Kako je istakla to je jedna od tema na Kriznom štabu.

“Imamo priliku da vidimo kakvo je ponašanje u drugim zemljama, najčešće su uslovi PCR testovi, zemlje su postavile takva pravila koja se poštuju. Postoji pravilo SZO koje kaže da svaka zemlja može da odredi pravila za svoju državu”, rekla je ona.

Dr Jovanović je dodala da Srbija u ovom trenutku nema takve uslove.

“Ukoliko neko ima simptome a dođe u našu zemlju, naš zdravstveni sistem je tu”, dodala je ona.

Da li je bezbedno ići na bazen: “Voda ne predstavlja toliki rizik za prenošenje i zadržavanja virusa…”

“Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima i preporukama Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ne predstavljaju toliki rizik za prenošenje i zadržavanje virusa. Jedini rizik su osobe”, rekla je dr Verica Jovanović v. d. direktora Instituta “Batut” odgovarajući na pitanje da li je bezbedno ići na bazen.

Ona je rekla da je uslov da se obezbedi distanca, izvrši trijaža i apeluje na ljude da ako imaju simptome ne odlaze na ta mesta.

“Pre nego što se ode na ovakva mesta treba razmisliti “, dodala je dr Verica Jovanović v. d. direktora Instituta “Batut” na konferenciji kriznog štaba.

Dr Kisić Tepavčević: Povoljniji pokazatelji, ovo je prelomni trenutak za poštovanje mera…

 Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se beleži manji broj zaraženih u proteklim danima, ali da se Srbija nalazi u prelomnom trenutku kada treba sprovoditi propisane mere u borbi protiv korona virusa.

Kisić Tepavčević je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazala jutros da primetna stabilizacija epidemiološke slike, da u poslednja tri dana nije bilo novih slučajeva zaraze u Tutinu i Vranju, a da je stanje bolje i u Čačku i Ćupriji.

“Bez obizra na ove povoljne pokazatelje, ne smemo da se opustimo, već da pružimo svoje maksimume”, istakla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o sportskim aktivnostima u Srbiji, Kisić Tepavčević je rekla da i pored pokazatelja na “intenzivno prenošenje virusa” one treba da se nastave, ali bez publike, šta je Krizni štab na poslednjoj sedinici propisao.

Kisić Tepavčević je naglasila da gradjani moraju da shvate u ovom trenutku svako može biti asimptomatski zaražen virusom i da ga tako šire.

Lončar: “Ako skinemo maske, onda bismo opet imali skok brojeva”

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je u kovid ambulantama u Beogradu ove nedelje bilo 2.150 pregleda, od kojih su 865 bili prvi pregledi pacijenata sumnjivih na kovid 19, dok su ostali bili kontrolni pregledi pacijenata koji su dobili terapiju i imali zakazane kontrole, prenosi N1.

“Ove mere sada sporije daju rezultat, ali daju rezultat i nismo ljudima ograničili pravo kretanja. Zato apelujemo, hajde da izdržimo ovo, jer opet ako se opustimo i skinemo maske, onda bismo opet imali skok brojeva”, rekao je Lončar za televiziju Hepi.

U toku noći bilo je 69 pregleda, rekao je Lončar i naveo da je na Banjici bilo 15 otpusta iz bolnice, a dva prijema, dok je iz Zemunske bolnice otpušteno 40 pacijenata, a bilo je 30 novih prijema.

U Infektivnoj klinici je bilo 188 pregleda za 24 sata, dok je u bolnicima 4.310 pacijenata, naveo je Lončar, uz napomenu da su to brojevi manji nego pre nedelju dana.

“Virus je tu sa nama i do daljeg ćemo živeti sa njim. On neće da posustane na bilo koje uslove, zato moraju da se nose maske, izbegava bliski kontakt, proslave, jer to nam je pokazalo da odatle dolazi najveći broj zaraženih”, poručio je on.

Lončar je ponovio da se virus neće promenti, biće tu dok ne dođe bezbedna vakcina ili lek.

“Predsednik Aleksandar Vučić je državnik, prati razvoj vakcina, nekoliko ih je napravljeno, sve su u fazi testiranja. Pravi državnik gleda koja je najdalje stigla i kada se pojavi bezbedna vakcina za građane Srbije, da budemo među prvima koji će moći da je nabave”, istakao je Lončar.

Dr Pelemiš: “Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Ne sme doći do opuštanja”

“Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš, a prenosi portal B92.

On dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od koronavirusa tokom vikenda.

“Verujem da neće biti razloga da se premeštaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto. Sve bolnice imaju dovoljno mesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima”, rekao je dr Pelemiš.

On je novinarima, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je broj inficiranih pacijenata u Srbiji na visokom, ali stabilnom nivou i da još nije vreme da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.

“Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiramo da se mere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju”, naveo je on.

Podseća da za koronavirus nema leka i da je vakcina još uvek u fazi ispitivanja, te da nema mesta za opuštanje i da neko pomisli da je virus pobeđen.

“Niko nije pobedio ovaj virus. Možda će ga pobediti vakcina”, naveo je on.

Napominje da je u ovom periodu povećan broj bolesnika starije životne dobi i da se dešava ono na šta su lekari upozoravali.

“Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Ovo je posledica druženja i nepoštovanja mera prevencije”, rekao je on.

Navodi da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.

“Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru Srbija neće biti u povoljnoj situaciji”, naglasio je dr Pelemiš.

Upitan kako koronavirus ne uništavaju visoke temperature i UV zračenja, on je rekao da je virus potpuno nov, da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.

“Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse ili u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u letnjim mesecima tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama”, zaključio je on.

Dr Lađević: “Sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija, više se zaražavaju…”

Oporavak najtežih pacijenata obolelih od Kovid-19 dugo traje, kaže direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađević i dodaje da ne sme biti opuštanja.

“Mi ćemo dugo biti sa pacijentima u intenzivnim negama, jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne sme biti opuštanja”, rekao je on.

Lađević je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao novinarima da za virus korona ne postoji lek, ni vakcina i da je nošenje maski i održavanje rastojanja između ljudi jedina zaštita u ovom momentu.

“Ako mi koji radimo sa najtežim pacijentima u intenzivnim negama možemo da se zaštitimo maskama i rukavicima, onda mogu i građani”, naglasio je on.

U odnosu na mart, kada su u intenzivnim negama uglavnom bili stariji pacijenti, sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija.

Lađević kaže da je to bilo očekivano jer u prvom talasu nisu radili fakulteti, škole, a da je sada curkulacija stanovništva veća i da je se mlađi više zaražavaju.

“Mlađi mogu proći sa blažom kliničkom slikom, a ne moraju. Ako prođu sa blažom kliničkom slikom neodgovornim ponašanjem ili nerazumevanjem situacije mogu naneti veliku štetu starijima, svojim najbližim”, zaključio je on, preneli su mediji.

“Imamo 70 pozitivnih na 320 testiranih”: Uvedena vanredna situacija u Aleksincu i Beloj Palanci

U Aleksincu je u prethodnih desetak dana od 320 testiranih ljudi njih 70 bilo pozitivno na korona virus, zbog čega je danas u tom gradu proglašena vanredna situacija.Direktor Opšte bolnice u Aleksincu Goran Vidić izjavio je za RTS da je opštinski krizni štab doneo tu odluku iz preventivnih razloga, prenosi N1.

“Do pre nedelju dana broj zaraženih je rastao, od pre nedelju dana imamo pad broja zaraženih s tim da je pre dva dana testirano 49 uzoraka, a 12 je bilo pozitivno, što za opštinu Aleksinac nije mali broj”, rekao je Vidić.

Dodao je da je juče testirano 29 ljudi, a da se danas popodne očekuju rezultati.

“Mnogo je mladih obolelo, najmladji oboleli u opštini Aleksinac ima osam godina. Statistika za uzorkovane gradjane je da su 60 odsto njih ljudi mladji od 50 godina”, kazao je Vidić.

On je rekao da je otkriveno mnogo asimptomatskih slučajeva zaraze korona virusom, koji su otkriveni tako što su se svojevoljno testirali ljudi koji su nameravali da odu iz zemlje.

“Imamo paradoksalnu situaciju da Dom zdravlja koji radi uzorkovanje za gradjane koji žele da idu van, da su čak imali u nekim danima više otkrivenih pozitivnih kod tih gradjana nego kod onih koji su imali tegobe”, rekao je Vidić.

Vanredna situacija i u Beloj Palanci

Štab za vanredne situacije Bele Palanke proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji opštine zbog “značajnog” povećanja broja novoinficiranih koronavirusom.

U toj opštini je ograničen rad svih ugostiteljskih objekata do 23 sata, u parkovima i na drugim javnim površinama neće biti dozvoljeno okupljanje više od pet osoba na jednom mestu, uz korišćenje zaštitnih sredstava i obaveznu fizičku distancu od jednog i po metra. 

Po poslednjim podacima pirotskog Zavoda za javno zdravlje, na teritoriji Pirotskog okruga je od testiranih 25 uzoraka, prisustvo virusa potvrđeno u dva slučaja. 

Danas su testirane još 32 osobe čiji su uzorci poslati na analizu. 

Na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Pirotu leči se sedam pacijenata, za koje se sumnja da su inficirani, dok je u niškom Kliničkom centru hospitalizovano šest osoba iz Pirotskog okruga, i to tri iz Bele Palanke, dve iz Pirota i jedna iz Babušnice.

Ostali oboleli kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa su u kućnoj izolaciji, kao i članovi njihovih porodica, a dve trećine obolelih u Pirotskom okrugu je izlečeno u prethodna dva meseca. Po ocenama nadležnih, epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje nepovoljna, ali stabilna i pod kontrolom. 

Smanjen je broj pregleda u kovid ambulanatama u Pirotu i Beloj Palanci, pri čemu prvi pregledi čine oko 30 odsto svih pregleda, a kontrolni oko 70. 

Od početka epidemije prisustvo virusa potvrđeno je kod 329 osoba iz Pirotskog okruga. Do sada su od posledica infekcije u okrugu preminule 22 osobe a uzorkovano je 2.987 briseva.

Danas počinje sa radom laboratorija “Vatreno oko” u Nišu

Laboratorija “Vatreno oko” u Nišu počinje da radi, a danas će biti testirani prvi uzorci, prenosi RTS.

Jedna takva laboratorija prethodno je otvorena u Beogradu, kao rezultat saradnje sa stručnjacima iz Kine.

Vlada Srbije uložila je 3,5 miliona evra u izgradnju laboratorije, prenose mediji, a kineski “Ziđin” donirao je 500.000 evra vrednu opremu.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Кisić Tepavčević kaže da ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva pada, što ukazuje da smo na dobrom putu, ali da se baš sada mora dati sve od sebe da se poštuju sve preventivne mere.

Nova Fejsbuk polemika Kona i Radovanovića: Profesore, nisam učestvovao u bilo kakvom svesnom lažiranju podataka…

Od početka epidemije nekoliko puta je na društvenim mrežama dolazilo do rasprava dvojice epidemiologa – doktora Predraga Kona člana kriznog štaba i njegovog bivšeg mentora doktora Zorana Radovanovića.

Novu takvu raspravu pokrenuo je Radovanović kada je podelio svoj tekst iz današnjeg izdanja dnevnog lista Danas.

“Svima nam je bila dužnost da podržavamo naše kolege bačene u vatru protivepidemijske borbe. Granica podrške bila je pošteno obavljanje posla, makar uz pravljenje manjih ili većih grešaka.

Međutim, šibicarenje sa obolelima i umrlima prevršilo je meru.
Ostajem pri konstataciji da je to verovatno najveća prevara tokom više od 800 godina postojanja srpske medicine.

Provaljeni smo i obrukali smo se u svetu. Očekivalo se da Krizni štab prizna nedelo i počne da nam daje tačne podatke.
Umesto toga, usledile su konstatcije kako se, eto, desi poP neka greška u sistemu, kao da je, recimo, saopštavan broj od 327, umesto 329 novozaraženih.

Nažalost, broj nuđen javnosti uporno je bio višetruko umanjivan.
Tu nema više mesta nadi i apelima da se poštuju profesionalnost i istina”, napisao je Radovanović i podelio tekst iz Danasa.

Usledio je Konov odgovor.

“Profesore Radovanoviću, nema ni govora da sam učestvovao u bilo kakvoj zaveri ili svesnom lažiranju bilo kojeg podatka u toku ove pandemije. Sve vreme radim na tome da se do kraja raščiste greške, posebno u oblasti informatičke podrške, sa kojom smo, na ovaj način, radili prvi put. Jedinu odgovornost koju prihvatam je što sam bio na planiranom odmoru od 10 do 19. juna. Po povratku 20. juna sam napisao pismo upozorenja Vladi republike Srbije. Teškoće u radu sa bazom Covid 19, po izjavi mojih saradnika počinju sredinom juna, pre toga ih nije bilo.
Eksperti SZO, koje predlažete da se pozovu su po mom mišljenju uvek dobro došli. Uostalom sve “škole” i kurseve SZO u vezi priprema za pandemijske situacije sam prošao. Na mnogima sam vrlo aktivno učestvovao i davao doprinos svojim prezentacijama.
Ostajem na ovom poslu do razrešenja, eventualne teške zdravstvene sprečenosti ili do prestanka pandemijske pretnje u skladu sa Hipokratovom zakletvom i svojom profesionalnom obavezom”, napisao je Kon.