„Nije lako reći zašto sam otišao. Uglavnom su to bili finansijski motivi. Po profesiji sam medicinski tehničar, i uslovi rada i života u našoj profesiji su takvi da ja zapravo nisam otišao iz Srbije, ja sam oteran. Katastrofalno radno vreme, nepoštovanje zakona, plata oko 35.000 dinara… A opet, ne postoji mogućnost da to napustiš i da se uhvatiš nečeg drugog. Svi misle, bar imaš posao“, napisao je za Nedeljnik Milan Pavlović, medicinski tehničar koji radi u Hamburgu u Nemačkoj.

U novom broju Nedeljnika, objavljena je velika analiza o odlascima iz Srbije, a njegova priča je jedna od nekoliko ilustrativnih priča naših ljudi koji su otišli u inostranstvo.

„Sa druge strane, uvek sam bio ambiciozan, verovao sam da mogu više. Pokušavao sam da učim strane jezike (manje ili više uspešno, i to košta), čitao sam stručnu literaturu, ukoliko sam imao mogućnosti išao sam na stručne seminare, uključio sam se u neke projekte u bolnici…

Sam odlazak, zbog porodice, nije bio lak, a sa ove vremenske distance ni pametan. Znam neke ljude čiji su se brakovi u tom procesu raspali. Ali i mojoj supruzi svega je bilo preko glave, ona je takođe bila za to da se otisnemo.

Sada vidim da to i nije bila moja svesna odluka, već potez povučen u iznudici. Ponavljam, imao sam osećaj da sam oteran. Oči mi je otvorio jedan kolega Nemac koji me je upitao za moje planove u smislu da li sam došao u Nemačku malo da zaradim lovu i da se ponovo vratim u Srbiju ili planiram da zauvek ostanem ovde. Iskreno, nisam ni stigao da samom sebi postavim to pitanje. Jednostavno sam vukao poteze koje sam morao.

Ovde nije lako, ali nije ni teško. Nisam imao velikih kriza. Malo mi nedostaje sunce. Ponekad naša hrana. Moja omiljena knjižara.

Na početku sam dosta radio i zarađivao, ali morao sam da živim i istovremeno izdržavao porodicu u Srbiji. Tako da sam opet bio bez para. U jednom trenutku sam razmišljao da li je vredno, ali moja supruga je bila istrajna u odluci da emigriramo, tako da sam ostao.

Sledeća poteškoća (ne bih je nazvao krizom, ali lako može da se pretvori u krizu, pa čak i u noćnu moru) jeste priznavanje diplome, ali i to sam na kraju uspešno priveo kraju. Imao sam sreće da sam naišao na prave ljude, koji su mi pružili šansu“, napisao je Pavlović.


Ceo tekst zašto ljudi odlaze iz Srbije, šta kažu oni koji su otišli, a šta ekonomisti i psiholozi pročitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 26. septembra. Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.