“Idemo, sto komentara da je Gejts zao i da nije služio vojsku”: Botovi su glavni prenosioci teorija zavere o koronavirusu na društvenim mrežama

0
Foto: Profimedia

Od kada se pojavio koronavirus stručnjaci su upozoravali da je infodemija problem koji bi mogao da ugrozi zdravlje mnogih, a među brojnim lažnim informacijama, po svojim efektima ali i zanimljivosti, izdvajaju se teorije zavere.

Australijski Roling Stoun prenosi istraživanje jednog univerzitetskog tima koji je analizirao gotovo 200 miliona tvitovao koji su objavljeni od januara o koronavirusu.

Utvrdili su da 45 do 60 odsto tvitova u kojima se govori o teorijama zavere jesu delo botova.

“Botovima” su u toj analizi nazvali sve one korisnike Tvitera koji za kratko vreme objavljuju veliki broj tvitova iste sadržine, kopirajući tekst objave u veliki broj komentara koje ostavljaju.

Ono što je karakteristilno za botove, to je pravilo da ih je neko angažovao za ono što rade, pa se postavlja pitanje kome je u interesu da se napada Bil Gejts, 5G mreža ili neki drugi “tajni uzročnik korona zala”.

Tako smo imali priliku da vidimo i veliki broj komentara o Bilu Gejtsu i 5G mreži i na srpskom jeziku, ali još uvek nije otkriveno da li je i to organizovano, ili su inostrani botovi dobro obavili svoj posao i ubedili građane u poruke koje su delili.