“Ideje iz slovenačkog ‘non-pejpera’ znače nestanak BiH. Iza njih stoje ekstremne desničarske snage u pojedinim evropskim zemljama”

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić izjavio je da ideje koje su navedene u “non pejperu”, koji je u Brisel uputio slovenački premijer Janez Janša, nisu nove, već su postoje i pre početka rata u BiH, ističući da bi one značile nestanak Bosne i Hercegovne.

“Po tom papiru, koliko ja vidim, Bosna i Hercegovina ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i pre nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske”, naveo je Komšić.

On je ocenio da u javnosti objavljeni “non pejper” ukazuje da su danas u vlasti u pojedinim evropskim zemljama snage koje zagovaraju ideje “motivisane antiislamizmom i antisemitizmom”.

Dodao je da je to “ono pravo zlo o kome treba da se priča”.

Komšić je još rekao da to nisu nove stvari, ali da ranije “nisu imale ovu formu i političko zaleđe”.

“Sada kada je to buknulo u punom svetlu, kad je obasjano svetlima medija, svetlima reflektora, vidim da se mnogi pitaju šta je ovo. Znate na šta to liči. Ne treba vam slon upasti u oko pa da vidite da slon ide na vas”, rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Istakao je da ovo nisu stvari od juče, već da je “sve to pripremano i da bog dragi zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču”.

“Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam, koji je preuzeo vlast u pojednim evropskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obaveštajnih službi, cele državne infrastrukture je opasniji nego što je bio pre nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti”, ocenio je hrvatski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, više se ne može govoriti o nekoj umerenoj hrišćanskoj desnici koju je Evropa poznavala nakon Drugog svetskog rata.

Slovenački portal “Necenzurisano” objavio je sadržaj nezvaničnog diplomatskog dokumenta, “non pejper”, koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostala nezavisna država BiH.

1 KOMENTAR

Comments are closed.