“I selektor je shvatio da nema više potrebe za onim suvoparnim pripremama…”: Kako se srpski košarkaši spremaju za Mundobasket iz ugla Vase Micića

0
Foto Nedeljnik

Kandidati za 12 izabranika selektora košarkaške reprezentacije Saše Đorđevića treniraju na Kopaoniku uz iščekivanje da se sastav kompletira dolaskom igrača iz NBA lige.

Plejmejker Vasilije Micić govorio je o dosadašnjem toku priprema za Mozzart sport.

“Osećaj posle završene klupske sezone još ne mogu da definišem. Tek sada je krenulo da me stiže sve ono što se dogodilo. Broj utakmica, dužina sezone, intenzitet… Ja sam u svemu tome, ali zaista ne mogu da, neću da kažem ‘kukam’, već samo realnost. Morao sam prvo mentalno da se pripremim za sve ovo. Mi smo profesionalci i telo mora da trpi taj teret”, rekao je Micić

On je rekao da je najbitnije da se be pravi fama od prelaska sa klupskog na reprezentativni nivo priprema.

“Mislim na svakog pojedinačno. Objektivno, promene jesu velike u odnosu na klupske treninge, rad i sezonu, ali ne treba ni razmišljati o tome. Najvažnije je da shvatiš da je to samo još jedan proces, deo sezone. Mi, zapravo, ništa od ovoga ne moramo. U reprezentaciji svi uživamo. Bitno je samo imati pravi pristup svemu tome. Jedina, možda, teška okolnost svega ovoga je što odmah po završetku takmičenja u Kini počinju klupske sezone koje će biti još napornije”, rekao je Vasa Micić, dodajući da su svi jedva čekali da se ekipa okupi, jer “treninzi u reprezentaciji mogu da te učine boljim igračem”.

Snaga reprezentacije Srbije je i u tome što konkurencija dugo nije bila jača.

” To je u jednu ruku otežavajuća okolnost, a opet te vuče da pokažeš još više, da na terenu i na svakom treningu budeš još bolji. Zato je užitak biti deo ove reprezentacije”, rekao je on.

Micić je i u Istanbulu 2017. dobio šansu u timu koji je osvojio evropsko srebro, a tada je izostalo nekoliko ključnih igrača.

“Tada sam uspeo da iskusim nešto posebno. Istina, igrački kvalitet možda nije bio na tom nivou kao sada, ali je atmosfera bila fantastična, svaki igrač je bio prepun samopouzdanja. To je tada umelo da nas rastereti, jer si znao da u svakom trenutku neko može da iskoči i napravi nešto, da ne zavisi sve samo od jednog čoveka”, rekao je Micić.

Iako ga nije bilo na Kopaoniku od početka, Micić zna šta ga čeka u radu sa ostatkom ekipe.

“Selektor oduvek ima drugačiji pristup samim pripremama. Shvatio je i on koliki je obim utakmica u sezoni i da više nema potrebe za onim suvoparnim pripremama. Od prvog dana praktično mi se uvodimo u formu kroz rad u košarkaškim elementima, koji su mnogo zanimljiviji”, rekao je Micić.