Hrvatski ministar policije: Nisu detektovani pokušaji velikosrpskog ekstremizma

0

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas povodom izveštaja Bezbednosno-obaveštajne agencije (SOA) o bezbednosnim pretnjama, da nisu detektovani pokušaji velikosrpskog ekstremizma i islamskog radikalizma u većem obimu.

“Činjenica je da u javnom diskursu postoje neke poruke koje jesu na tom tragu i koje su ponekad usmerene prema Hrvatskoj. One, medjutim, nemaju većeg uporišta u Hrvatskoj, pa samim tim nisu ni detektovani takvi slučajevi, pogotovo ne u većem obimu”, rekao je Božinović, prenela je agencija Hina.

U javnom izveštaju za 2020/21, SOA navodi, izmedju ostalog, da je Zapadni Balkan i dalje opterećen nedovršenim stabilizacionim procesima.

Ističe se da se radi o području koje obeležavaju nerešena medjudržavna i medjunacionalna pitanja, uz teškoće vezane uz iskazanu nameru za evropskim integracijama zbog nedovoljnog sprovodjenja reformi.

“Nepovoljni politički i ekonomski uslovi stvaraju podlogu za jačanje radikalnih i ekstremnih tendencija, kao i društvenih rascepa u tim krhkim društvima”, zaključuje se u delu posvećenom Zapadnom Balkanu.

Političke prilike u BiH i dalje obeležavaju unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uređenja BiH.

Takodje se ocenuje da nepostizanje srpsko-albanskog dogovora oko Kosova i dalje pridonosi nestabilnosti u region, a posebnu neizvesnost na Zapadnom Balkanu uzrokuje “društveni rascep u Crnoj Gori u kojoj značajan deo političke moći zauzimaju stranke protiv NATO, sa prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot takozvane suverenističke prozapadne opcije”.

“U regionalnom kontekstu, pojedini nositelji državne politike u Srbiji promovišu koncept ‘srpskog sveta’ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope u kojoj svi Srbi treba da slede jedan politički smer, onaj službenog Beograda”, ukazuje se u izveštaju.

Upozorava se da promovisanje takvih ideja s vrha srpske vlasti dodatno destabilizuje osetljive medjunacionalne i medjudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori.

SOA ističe da se kroz medije i javne nastupe istaknutih pojedinaca, u pojedinim državama hrvatskog susedstva nastavilo s plasiranjem narativa “kojim se želi osporiti legitimnost i zakonitost oslobodilačkih vojno-policijskih operacija tokom Domovinskog rata, a Republiku Hrvatsku se iskrivljavanjem činjenica pokušava prikazati kao državu nastalu na zločinima i kao naslednicu politike i postupaka kvislinške NDH iz Drugog svetskog rata”.

U analizi se takodje upozorava da je organizovani kriminal koji potiče sa Zapadnog Balkana i dalje vrlo snažan, a dodatni podsticaj mu daje ukorenjenost u društvenim strukturama, kao i koruptivno-interesne veze prema nositeljima političkih funkcija.

SOA ukazuje i na delovanje nezapadnih aktera koji žele da ojačaju svoj uticaj, destabilišu evroatlanske procese, a ponekad i da utiču na promenu etničke i verske strukture stanovništva pojedinih područja.

Takodje se navodi da su u pojedinim državama Zapadnog Balkana “i dalje aktivni salafitski džihadistički paradžemati u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, odobrava terorističko delovanje i podstiče na mržnju i nasilje prema svim nevernicima, uključujući i neistomišljenike muslimane”.